Συνέντευξη με τον δημιουργό του e-didaskalia, Αποστόλη Ζυμβραγάκη


Σήμερα, έχω την τιμή να φιλοξενώ στο dwrean.net τον Αποστόλη Ζυμβραγάκη, δημιουργό του e-didaskalia, το οποίο θεωρώ ότι είναι ένα από τα πληρέστερα blog για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μέσα θα βρείτε κυριολεκτικά τα πάντα! Ας μην τα λέω όμως εγώ, να σας συστήσω τον Αποστόλη.

Κ.Ο = Κυριάκος Οικονομίδης
Α.Ζ = Αποστόλης Ζυμβραγάκης

Κ.Ο: Καλησπέρα Αποστόλη και ευχαριστώ που δέχτηκες να απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις μου.
Α.Ζ: Καλησπέρα Κυριάκο! Εγώ ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνεις να με συμπεριλάβεις στις συνεντεύξεις σου. Δεν σου κρύβω πως το dwrean.net είναι ένα από τα site που επισκέπτομαι καθημερινά, με έχει βοηθήσει με πολλά χρήσιμα προγράμματα, τα οποία έχω κατεβάσει από εδώ, και η πρόσκλησή σου μου προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό!


Κ.Ο: Πες μου λίγα λόγια για σένα, και με τι ασχολείσαι
Α.Ζ: Είμαι 27 ετών, φιλόλογος, πτυχιούχος του τμήματος της Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής - Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών. Ασχολούμαι με την ιδιωτική εκπαίδευση. Ταυτοχρονα, τα τελευταία χρόνια διατηρώ το εκπαιδευτικό ιστολόγιο e-didaskalia.blogspot.gr, ενώ στον ελεύθερό μου χρόνο συγγράφω μυθιστορήματα.

Κ.Ο: Η ιδέα του e-didaskalia, πως προέκυψε;
Α.Ζ: Δεν σου κρύβω πως η αρχική ιδέα προέκυψε πολλά χρόνια νωρίτερα, όταν ακόμα το διαδίκτυο ήταν φτωχό όσον αφορά το εκπαιδευτικό κομμάτι.  Κατά τα φοιτητικά μου χρόνια είχα έντονες ανησυχίες για τη μελλοντική επαγγελματική μου αποκατάσταση. Κακά τα ψέματα, ο κλάδος των φιλολόγων έχει μεγάλο πρόβλημα αποκατάστασης. Έπρεπε, λοιπόν, να κάνω κάτι, ώστε να ξεχωρίσω. Οι σπουδές μόνες τους δε λένε τίποτα. Όλοι οι φιλόλογοι είναι σπουδαγμένοι άνθρωποι.

Επιπλέον, το παράδοξο στην Ελλάδα είναι ότι για να πιάσεις δουλειά, χρειάζεται απαραίτητη επαγγελματική εμπειρία! Έτσι γεννήθηκε η ιδέα του blog. Θα έδειχνα σε όλους τη δουλειά μου κι έτσι θα ενίσχυα το βιογραφικό μου. Έτσι, άρχισα να φτιάχνω για κάθε κεφάλαιο του σχολικού βιβλίου θεωρία και ασκήσεις.

Την ίδια εποχή, η Ελλάδα άρχισε να μπαίνει σε κρίση και οι γονείς δυσκολεύονταν στο να δώσουν λεφτά για φροντιστήριο από πολύ μικρές τάξεις. Έτσι, παρατηρήθηκε μια στροφή των γονιών για αναζήτηση εκπαιδευτικής βοήθειας προς το διαδίκτυο. Ήδη το e-didaskalia ήταν πρωτοπόρο και είχε αρκετό εκπαιδευτικό υλικό που κάλυπτε τις ανάγκες όλων των τάξεων στα φιλολογικά μαθήματα.

Η αυξημένη επισκεψιμότητα και τα θερμά σχόλια των αναγνωστών, με έκαναν να αναζητήσω εκπαιδευτικό υλικό για όλα τα μαθήματα! Σήμερα το e-didaskalia μπορεί να προσφέρει σε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς έναν πλήρη ιστοχώρο, με τον οποίο μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους για όλα τα μαθήματα.

Κ.Ο: Τι μπορεί να βρει κάποιος επισκεπτόμενος στο e-didaskalia;
Α.Ζ: Το e-didaskalia είναι πλέον ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό σχολείο. Αρχικά, καθένας μπορεί να βρει τις λύσεις των ασκήσεων των σχολικών βιβλίων σχεδόν όλων των μαθημάτων από την Α' Δημοτικού ως την Γ' Λυκείου. Έπειτα θα βρει εξαιρετικά βοηθήματα με ανάπτυξη των θεωριών, με σχεδιαγράμματα, κριτήρια αξιολόγησης, επαναληπτικές ασκήσεις, τυπολόγια, κτλ.

Ακόμα θα βρει διαδραστικές ασκήσεις online, εκπαιδευτικά παιχνίδια online, διδακτικά πακέτα, εκπαιδευτικά λογισμικά, θέματα και απαντήσεις παλαιότερων εξετάσεων. Πέρα όμως από το καθαρά εκπαιδευτικό κομμάτι σε σχολικό πλαίσιο, στο e-didaskalia μπορεί κάποιος να βρει την εκπαιδευτική μας τηλεόραση με πάνω από 600 επιλογές σε ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια, ταινίες και θεατρικές παραστάσεις, ενώ μεγάλη είναι και η λίστα με διάφορα βιβλία που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και τα οποία μπορεί κάποιος να τα δει συγκεντρωμένα στο blog. 


Και πάλι όμως οι αναρτήσεις δεν σταματούν εδώ. Υπάρχει μια κατηγορία με 20 δωρεάν μαθήματα αγγλικών για αρχάριους, η οποία μπορεί να χρησιμεύσει στον καθένα, αλλά και παιχνίδια ενδεδειγμένα για παιδιά, τα οποία μπορούν να τα παίξουν online, κάνοντας ένα απαραίτητο διάλειμμα.

Μέσα στο e-didaskalia.blogspot.gr, ένας μαθητής, αλλά και γονιός ή εκπαιδευτικός, πέρα από αυτά τα χρήσιμα εκπαιδευτικά υλικά, μπορεί ακόμα να βρει πολλά χρήσιμα εγκυκλοπαιδικά στοιχεία. Καθημερινά το ιστολόγιο ενημερώνεται με το τι έγινε σαν σήμερα, βιογραφίες σπουδαίων προσωπικοτήτων, ιστορικά αφιερώματα, εκπαιδευτικές συμβουλές για μαθησιακές δυσκολίες και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα.

Σημαντικό μέρος των καθημερινών αναρτήσεων αφορούν θέματα φιλολογικού ενδιαφέροντος, όπως οι πολύ πετυχημένες κατηγορίες "Βρες το γλωσσικό λάθος", "Πώς είναι στα ελληνικά;", "Τι σημαίνει;", "Από πού βγήκε η φράση;", θέματα που προσεγγίζουν καθημερινά γλωσσικά λάθη που κάνουμε, αλλά με τέτοιο ευχάριστο τρόπο, ώστε να κερδίζεται αμέσως το ενδιαφέρον των παιδιών!

Τέλος, σημαντικό κομμάτι των αναρτήσεων πλέον περιλαμβάνουν οι καθημερινές ενημερώσεις που αφορούν εκπαιδευτικά νέα, αλλά και διάφορες άλλες ψυχαγωγικές αναρτήσεις που κάνουν λίγο τα παιδιά να ξεφεύγουν από τη μονοτονία του "ηλεκτρονικού" διαβάσματος. Μέσα στο ιστολόγιο λοιπόν, δημοσιεύονται καθημερινά ανέκδοτα, φωτογραφίες, βίντεο, ψυχολογικά τεστ και κουίζ, με σκοπό και την ψυχαγωγία του κοινού.


Κ.Ο: Πες μου λίγο, ο κόσμος που σε παρακολουθεί, αγκαλιάζει αυτή την προσπάθεια; Ποια είναι τα σχόλιά του;
Α.Ζ: Η ανταπόκριση που έχει το blog είναι η κινητήριος δύναμή μου. Καθημερινά δέχομαι δεκάδες μηνύματα τόσο στο προσωπικό μου e-mail, όσο και στη σελίδα στο facebook, για το πόσο χρήσιμο είναι το blog. Μάλιστα, τα θερμότερα σχόλια τα έχω εισπράξει από καταξιωμένους συναδέλφους, οι οποίοι έχουν εντάξει το e-didaskaia.blogspot.gr μέσα στα σχολεία. Πραγματικά, αυτό και μόνο είναι για μένα η ύψιστη τιμή.

Μιας και μου δίνεται η ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τον κόσμο για τα πολύ θερμά του σχόλια και για την τιμή που μου κάνει κάθε φορά που επισκέπτεται το ιστολόγιο. Πλέον το e-didaskalia.blogspot.gr δεν είμαι εγώ, αλλά οι αναγνώστες του, κάτι που μαρτυρούν και τα στατιστικά στοιχεία. Καθημερινά το e-didaskalia.blogspot.gr έχει κατά μέσο όρο περίπου 35.000 προβολές σελίδας, ενώ σε περιόδους διαγωνισμάτων το νούμερο αυτό αγγίζει τις 50.000! Επίσης οι άνθρωποι που ακολουθούν την Ηλεκτρονική Διδασκαλία στο facebook και στο twitter ξεπερνούν συνολικά τους 35.000! Όπως, καταλαβαίνεις, η επιτυχία του blog, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην υποστήριξή τους!

Κ.Ο: Ο σκοπός του E-didaskalia έχει επιτευχθεί ή έχεις και άλλα σχέδια για το μέλλον;
Α.Ζ: Δόξα τω Θεό ο αρχικός σκοπός επιτεύχθη! Το βιογραφικό μου το έφτιαξα και βρήκα και δουλειά στον ιδιωτικό τομέα! Χαχα! Η μαγεία με τη μάθηση είναι πως δεν τελειώνει ποτέ! Ίσα - ίσα που αισθάνομαι πως η Ηλεκτρονική Διδασκαλία μόλις τώρα άνοιξε τα πανιά της και ξεκίνησε το ταξίδι της στον γοητευτικό χώρο του διαδικτύου! Συνεπώς, όχι μόνο δεν τελείωσε τίποτα, αλλά όλα τώρα αρχίζουν! Τα σχέδιά μου είναι πολλά και όσο η ανταπόκριση του κόσμου ολοένα και αυξάνεται, τόσο θα ρίχνομαι με τα μούτρα στη δουλειά για να τα υλοποιώ!

Κ.Ο: Ξοδεύεις αρκετό χρόνο στο blog;
Α.Ζ: Καθημερινά ξυπνάω και κοιμάμαι αγκαλιά με το laptop, ώστε να ανταποκρίνομαι στις υψηλές απαιτήσεις ενός τόσο δημοφιλούς blog. Δεν είναι υπερβολή ότι ξοδεύω περίπου 8 ώρες καθημερινά με την ενασχόλησή μου αυτή! Ωστόσο, η ικανοποίηση που νιώθεις, όταν προσφέρεις κι αυτό αναγνωρίζεται, δε συγκρίνεται με καμία κούραση και θυσία που κάνεις γι' αυτό!

Κ.Ο: Σε ευχαριστώ πολύ Αποστόλη για τις απαντήσεις, εδώ στο δωρεάν πιστεύουμε στην ελεύθερη διάδοση της γνώσης, και είμαι σίγουρος ότι οι επισκέπτες τις σελίδας μου θα αγκαλιάσουν την προσπάθεια του e-didaskalia.
Α.Ζ: Εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Το dwrean.net είναι πηγή έμπνευσης και για το δικό μου ιστολόγιο, καθώς όλοι είχαν, έχουν και θα έχουν πρόσβαση στο πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό εντελώς δωρεάν! Και πάλι, σας ευχαριστώ πολύ και εσάς και τους αναγνώστες σας.