ROSA - Μία διανομή Linux, απ' τη Ρωσία με αγάπη

Rosa - Διανομή Linux

Η διανομή είναι βασισμένη στην ιστορική διανομή Mandriva (και όχι φυσικά στον Μητροπάνο).  Η τελευταία διανομή της Mandriva κυκλοφόρησε το 2011, καθώς σοβαρά οικονομικά προβλήματα την οδήγησαν σε χρεωκοπία, η οποία ολοκληρώθηκε στις αρχές του έτους (2015). Ο πυρήνας όμως της διανομής ήταν πολύ καλός για να πεθάνει μαζί με την εταιρία και έτσι “μετεμψυχώθηκε” σε άλλες διανομές όπως η Mageia, PCLinuxOS και η ROSA! Η ρωσική εταιρία ROSA παρείχε ανέκαθεν στη Mandriva τον κώδικα για την εξατομίκευση του KDE, δηλαδή τον κώδικα που κάνει την ROSA, ίσως την ομορφότερη KDE διανομή στον πλανήτη!




Το πακέτο της ROSA για το KDE, πέραν των πολύ όμορφων εικονιδίων και login screen, στην καθημερινή του χρήση είναι ιδιαίτερα γρήγορο και σταθερό, παρόλο που χρησιμοποιεί πολύ πρόσφατες εκδόσεις των βασικών εφαρμογών και λαμβάνει πολύ συχνά ενημερώσεις, αποδεικνύοντας πως η ROSA κάνει πολύ καλή δουλειά στο να βρίσκει τη χρυσή τομή μεταξύ μοντέρνου λογισμικού και σταθερότητας!
Στο σύνολο της η διανομή είναι πολύ εύκολη στη χρήση και είναι κατάλληλη ακόμη και για χρήστες των Windows, που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ τους Linux. Άλλωστε, είναι συνεχιστής της Mandriva, που μπορεί να την αποκαλέσει κανείς ως τα Ubuntu των '90!

Εκτός από KDE, υπάρχουν και iso images για εκδόσεις PLASMA και LXDE, που μπορείτε να βρείτε στο download link στο τέλος του άρθρου.

Δείτε ένα βίντεο με την διανομή της ROSA:


Έκδοση: Fresh R10
Μέγεθος: 2.0 GB
Λειτουργικό σύστημα: Linux
Κατασκευαστής: en.rosalinux.com
Πηγή: en.rosalinux.com
Συντάκτης του άρθρου: Δημήτρης Χαραλαμπίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Google Plus