Arduino Έξυπνο Κράνος Εργασίας


Οι εργάτες στα ορυχεία αλλά και σε άλλα ανθυγιεινά και επικίνδυνα επαγγέλματα ρισκάρουν καθημερινά την υγεία τους αλλά και πολλές φορές την ίδια τους την ζωή. Οι ανθρακωρύχοι για παράδειγμα συναντούν πολύ συχνά επικίνδυνα αέρια και υψηλές θερμοκρασίες στον χώρο εργασίας τους. Με την βοήθεια του Arduino σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε το έξυπνο κράνος εργασίας (Smart Working Helmet) το οποίο μπορεί να σώσει και την ίδια τους την ζωή στην περίπτωση που οι αναθυμιάσεις ανέβουν σε πολύ υψηλό επίπεδο.

 

Πιο συγκεκριμένα, το έξυπνο κράνος εργασίας χρησιμοποιεί το Arduino Lilypad για να διαβάσει τις τιμές από τον αισθητήρα αερίων, τον αισθητήρα θερμοκρασίας και τον αισθητήρα φωτός. Διαθέτει τρεις κύριες λειτουργίες:

  • Αν ο εργάτης βρεθεί κοντά σε κάποιο επικίνδυνο αέριο, το έξυπνο κράνος θα τον ειδοποιήσει με έναν επαναλαμβανόμενο ήχο. Στην περίπτωση που το περιβάλλον εργασίας έχει πολύ θόρυβο θα καταλάβει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο από το κόκκινο λαμπάκι που θα αναβοσβήνει στο μπροστινό μέρος του κράνους. Καθώς ο εργάτης πλησιάζει όλο και περισσότερο στην περιοχή όπου υπάρχει το επικίνδυνο αέριο (π.χ. μεθάνιο, προπάνιο) ο ήχος γίνεται εντονότερος και το κόκκινο led αναβοσβήνει με γρηγορότερο ρυθμό.
  • Αν ο εργάτης βρίσκεται σε περιβάλλον με υψηλότερη θερμοκρασία από αυτή που μπορεί να αντέξει το σώμα του, το έξυπνο κράνος θα τον ειδοποιήσει με έναν ήχο (διαφορετικό από πριν). Στην περίπτωση του το περιβάλλον εργασίας έχει πολύ θόρυβο θα καταλάβει ότι βρίσκεται σε κίνδυνο από το κόκκινο λαμπάκι που θα αναβοσβήνει στο μπροστινό μέρος του κράνους.
  • Αν το περιβάλλον εργασίας δεν έχει αρκετό φωτισμό, το φως που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του κράνους θα ανάψει αυτόματα.

Διαθέτει επαναφορτιζόμενη μπαταρία με μεγάλη αυτονομία και μπορεί πολύ εύκολα να επαναπρογραμματιστεί με νέες τιμές, ανάλογα με τον χώρο εργασίας.


Το έξυπνο κράνος (Smart Working Helmet) υλοποιήθηκε στα πλαίσια της πτυχιακής εργασίας του Αντώνη Δαμίγου και της Μαριάννας Μηλιώρη (επιβλέπων καθηγητής Μιχαήλ Παπουτσιδάκης) του τμήματος Μηχανικών Αυτοματισμού του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ.. Στηρίζοντας το ανοικτό υλικό και λογισμικό θέτουμε αυτό το project ως open-source. Πριν αντιγράψετε, τροποποιήσετε ή δημοσιεύσετε οποιοδήποτε μέρος του παρακάτω οδηγού βεβαιωθείτε πως συμφωνείτε με την άδεια χρήσης CC BY-NC-SA.

Μπορείτε να βρείτε τον κώδικα και το σχηματικό του κυκλώματος για να το φτιάξετε και εσείς στο Ardumotive.com (διαθέσιμος οδηγός και στα Ελληνικά) κάνοντας κλικ εδώ!


Συντάκτης: Βασιλάκης Μιχάλης
www.ardumotive.com Το μεγαλύτερο ελληνικό site για το Arduino