Το παράδοξο του Φέρμι και γιατί δεν βρήκαμε ακόμα εξωγήινους

Το παράδοξο του Φέρμι και γιατί δεν βρήκαμε εξωγήινους

Ως παράδοξο του Φέρμι ονομάζεται το λογικό παράδοξο που αναπτύχθηκε από τον Φυσικό Ενρίκο Φέρμι, σχετικά με την πλήρη απουσία στοιχείων για την ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών, παρά το γεγονός ότι βάσει των αστρονομικών μετρήσεων υπάρχουν δισεκατομμύρια άλλοι πλανήτες μόνο στον Γαλαξία όπου βρίσκεται η Γη. 
Καθώς ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγάλος, θεωρητικά υπάρχει υψηλή πιθανότητα σε κάποιο ποσοστό των πλανητών αυτών να έχει αναπτυχθεί ζωή, και ακολούθως σε κάποιο μικρότερο ποσοστό να έχει εξελιχθεί σε νοήμονα πολιτισμό ο οποίος θα έχει αναπτύξει ικανότητα για διαστρικά ταξίδια. Έτσι βάσει των αριθμών που εμπλέκονται, η Γη θα έπρεπε ήδη να έχει δεχθεί την επίσκεψη εξωγήινων πολιτισμών.

Έχουν υπάρξει πολλές προσπάθειες για την εξήγηση του παραδόξου, οι οποίες κυμαίνονται από την εκτίμηση πως οι νοήμονες εξωγήινοι πολιτισμοί είναι εξαιρετικά σπάνιοι έως την πεποίθηση πως οι τεράστιες αποστάσεις εντός του σύμπαντος αποτελούν εξαιρετικά μεγάλο εμπόδιο στις επαφές μεταξύ πολιτισμών διαφόρων πλανητών, και από το ότι δεν υπάρχουν άλλοι νοήμονες πολιτισμοί έως το ότι είναι ήδη στη Γη αλλά περνούν απαρατήρητοι.

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο γνωστός σε όλους αστροφυσικός Παύλος Καστανάς, δίνει απαντήσεις στο ερώτημα: Γιατί δεν έχουμε ανακαλύψει σήματα από εξωγήινους πολιτισμούς; και επίσης αναφέρεται στους τύπους πολιτισμών κατά Kardashev και εξερευνά τις πιθανές απαντήσεις σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος, το παράδοξο του Fermi. 

Απόλαυσε το βίντεο



Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram