#53 Αντίστροφη μέτρηση με 7 Segment displays - Arduino


Στο προηγούμενο άρθρο-μάθημα μας είδαμε πως μπορούμε να συνδέσουμε ένα ψηφίο 7 segment με το Arduino. Στο σημερινό άρθρο θα φτιάξουμε ενα χρονόμετρο αντίστροφης μέτρησης χρησιμοποιώντας δυο ψηφία 7 segment displays, που σημαίνει οτι μπορούμε να έχουμε μια αντίστροφη μέτρηση μέγιστου χρόνου 99 δευτερολέπτων. Μόλις το χρονόμετρο δείξει μηδέν, θα ακούγεται και ένας ήχος απο ένα μικρό buzzer.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε:


  • Arduino uno
  • breadboard
  • buzzer
  • 2ψηφία 7 segment display
  • μερικά καλώδια breadboard

Το κύκλωμα:



Ο κώδικας με την χρήση του Codebender:

Εδώ θα βρείτε τον κώδικα με την χρήση του Codebender! ​

Ο κώδικας είναι αρκετά απλός. Αφαιρούμε μια μονάδα απ' τον αριθμό μας (number--;) κάθε ένα δευτερόλεπτο και εκτυπώνουμε το αποτέλεσμα στα 7 segment displays μας. Μόλις η μεταβλητή number γίνει ίση με το μηδέν οι οθόνες θα αναβοσβήνουν "00" και θα ακούγετε και ένας ήχος.

Πατήστε "Edit" για να αλλάξετε τον χρόνο της αντίστροφης μέτρησης. Δώστε στην μεταβλητή number (γραμμή 15) έναν αριθμό μεγαλύτερο του μηδενός και μικρότερο ή ίσο του 99. Μόλις τελειώσετε με τις αλλαγές πατήστε το "Run on Arduino" για να προγραμματίσετε το Arduino σας.

Αυτό ηταν! Εύκολο, δύσκολο? Πείτε μου πως σας φάνηκε στα σχόλια παρακάτω! Μπορείτε να ξανά αρχίσετε την αντίστροφη μέτρηση απ' την αρχή πατώντας το κουμπί reset του Arduino σας.

Συντάκτης: Βασιλάκης Μιχάλης
www.ardumotive.com Το μεγαλύτερο ελληνικό site για το Arduino