Arduino & Fritzing - Η σχεδίαση κυκλωμάτων γίνεται παιχνίδι!


To Fritzing είναι ενα δωρεάν εργαλείο σχεδίασης κυκλωμάτων. Είναι πολύ απλό στην χρήση του και έχει ενσωματωμένα όλα τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που θα χρειαστείτε για την σχεδίαση των κυκλωμάτων σας. Μέσα σε αυτό θα βρείτε και όλες τις πλακέτες Arduino καθώς και διάφορα αισθητήρια γι' αυτό. Το Fritzing διαθέτει μεγάλη παγκόσμια κοινότητα χρηστών, έτσι αν δεν βρίσκετε κάποιο εξάρτημα αρκεί μια απλή αναζήτηση στο google για να το βρείτε, να το κατεβάσετε και να το εισάγεται σε αυτό (π.χ. "fritzing hc-06 bluetooth module").


Στην δεξιά μεριά θα βρείτε σε κατηγορίες όλα τα εξαρτήματα που έχει προεγκατεστημένα, αν βαριέστε να ψάχνετε, τότε απλά χρησιμοποιήστε την αναζήτηση, π.χ. "resistor" για να σας εμφανίσει όλα τα αποτελέσματα γύρω απ' τις αντιστάσεις. Ακριβώς απο κάτω υπάρχει ένα παράθυρο που λέγεται "Ελεγκτής", μέσα σε αυτό θα βρείτε διάφορες πληροφορίες και χαρακτηριστικά του εξαρτήματος σας. Αν το εξάρτημα σας μπορεί να πάρει διάφορες τιμές, π.χ. όπως η τιμή μιας αντίστασης, μπορείτε να τις αλλάξετε απο εκεί. Στην κεντρική οθόνη όπως θα έχετε καταλάβει ήδη βρίσκεται το κύριο μέρος του που αποτελεί και το περιβάλλον σχεδίασης του κυκλώματος σας. Τα εξαρτήματα μπορούν να "κουμπώσουν" απευθείας πάνω στο breadboard και απο τις "τρυπούλες" του να τραβήξετε καλώδια προς το Arduino σας. Κάνοντας δεξί κλικ στο καλώδιο μπορείτε να του αλλάξετε χρώμα.

Εκτός απ' την σχεδίαση σε breadboard δίνει την δυνατότητα της σχεδίασης κυκλωμάτων στην κανονική μορφή τους - "ηλεκτρονικό σχέδιο" - ή την σχεδίαση κυκλώματος για PCB πλακέτα. Πρόσφατα προστέθηκε και μια νέα λειτουργία, να μπορείς να γράψεις τον κώδικα και να προγραμματίσεις το Arduino σου μέσα απο αυτό. Προσωπικά δεν την χρησιμοποιώ αυτή την λειτουργία αλλά αν θέλετε μπορείτε να την δοκιμάσετε.

Σας έφτιαξα το παρακάτω βίντεο για να σας βοηθήσω να καταλάβετε περισσότερα αλλά και να σας δείξω πόσο εύκολο είναι στην χρήση του.



Το Fritzing μπορείτε να το κατεβάσετε απο την επίσημη σελίδα του δωρεάν, και φυσικά υποστηρίζεται απ' όλα τα λειτουργικά συστήματα.

Σας εύχομαι καλή σχεδίαση!

Συντάκτης: Βασιλάκης Μιχάλης
www.ardumotive.com Το μεγαλύτερο ελληνικό site για το Arduino