Ad blocking ιδιωτικών σελίδων με ΜΗ ενοχλητικές διαφημίσεις

Σκέψεις για το adblocking σε υγιής ιστοσελίδες


Ναι, δεν λέω, καλό είναι το Adblock, δηλαδή αυτό το εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να μπλοκάρουμε τις διαφημίσεις που εμφανίζονται σε sites που επισκεπτόμαστε καθημερινά και εντελώς ΔΩΡΕΑΝ. Βέβαια, αφού βλέπουμε δωρεάν τις πληροφορίες στο διαδίκτυο, τι μας νοιάζει, θα βάλω  το adblock και θα ξεμπερδέψω από τις ενοχλητικές διαφημίσεις, θα πουν οι περισσότεροι. Έλα ντε όμως που δεν είναι έτσι!
Αγαπητοί φίλες και φίλοι πίσω από τη δωρεάν πληροφορία που βλέπετε στο διαδίκτυο, «κρύβονται» άνθρωποι και όχι ρομπότ. Άνθρωποι που έχουν ανάγκες όπως όλοι μας και ξοδεύουν φαιά ουσία και πολύ χρόνο για να σου δώσουν τη πληροφορία που θέλεις. 

Κακώς που τα εργαλεία Adblocking έχουν προεπιλεγμένο το μπλοκάρισμα σε όλες -μηδενός εξαιρουμένου- τις ιστοσελίδες.


Προσωπική μου άποψη και εφόσον κάποιος χρήστης εγκαθιστά εργαλεία Adblock, δεν θα πρέπει αυτόματα να κρύβονται απ' όλες τις ιστοσελίδες οι διαφημίσεις παρά μόνο με δική του ενέργεια να αποφασίζει σε ποιες να το κάνει αυτό. Δεν είναι όλες οι σελίδες το ίδιο. Δεν έχουν όλοι παραπλανητικές και πολλές φορές επικίνδυνες διαφημίσεις. Υπάρχουν σελίδες που μοναδικό τους έσοδο είναι αυτές οι διαφημίσεις ώστε να μπορούν να επιβιώσουν στο διαδίκτυο.

Για παράδειγμα, το dwrean.net έχει μεν διαφημίσεις της google, αλλά αυτές ούτε ενοχλούν τον κόσμο, ούτε πετάγονται pop-up παράθυρα από το πουθενά. Είναι όμορφα τοποθετημένες στο site και δεν προσβάλλουν ούτε δυσκολεύουν τον χρήστη κατά την περιήγησή του.
Εδώ είναι που λέμε ότι «μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά». Αλλά δεν είναι μόνο ζήτημα ιστοσελίδων που δεν ζουν από αυτό που κάνουν. Είναι θέμα αισθητικής. Στο Facebook ποτέ δεν με ενόχλησαν οι διαφημίσεις τους, ίσα ίσα πολλές φορές με ωφέλησαν κιόλας, διότι είδα πράγματα που ενδιέφεραν.

Και για να προλάβω τυχόν κακεντρεχείς σκέψεις, θα πω ένα τελευταίο:

Αν δε θες διαφημίσεις τότε μη μπαίνεις στο Facebook ή σε οποιοδήποτε site που σου προσφέρει κάτι εντελώς δωρεάν, γιατί αν το καλοσκεφτείς, και το Facebook εντελώς δωρεάν σου προσφέρεται. Ιδιωτική πρωτοβουλία είναι και δικές τους οι αποφάσεις. Εμείς, είμαστε οι καταναλωτές και το δικό μας δικαίωμα, είναι η επιλογή. Και στη τελική, βρες sites τα οποία πληρώνεις και δεν έχουν διαφημίσεις!

Οικονομίδης Κυριάκος
Ιδρυτής του dwrean.net

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram