Ubuntel 5.0 - Ελληνική διανομή, κατάλληλη για παλιούς υπολογιστές

Ελληνική διανομή Linux βασισμένη στο Ubuntu


Το Ubuntel είναι η ελληνική έκδοση του Ubuntu με MATE για desktop. Ξεκίνησε επίσημα τον Οκτώβρη του 2011 βασιζόμενο σε Ubuntu 11.10! Σκοπός της  διανομής είναι να προσφέρει ό,τι μπορεί να χρειαστεί ένας χρήστης, από τον αρχάριο μέχρι και τον παραγωγό μουσικής/video editor ή τον hardcore χρήστη, σε μόλις ένα bootable DVD ή USB flash. Χρησιμοποιώντας MATE, γίνεται πιο φιλικό για παλιότερο υλικό και αποτελεί μια καλή λύση για να ζωντανέψετε τους παλιούς σας υπολογιστές.

Σκοπός της διανομής είναι να προσφέρει ό,τι μπορεί να χρειαστεί ένας χρήστης, από τον αρχάριο μέχρι και τον παραγωγό μουσικής/video editor ή τον hardcore χρήστη, σε μόλις ένα usb φλασάκι! Ναι, αν δεν γνωρίζεται πως να βάλετε μια διανομή σε ένα φλασάκι, δείτε εδώ πως το κάνουμε και με ποια εφαρμογή.

H έκδοση 5.0 (Aigio) του Ubuntel είναι πλέον βασισμένη στο Linux Mint Mate 19.1, περιλαμβάνει όλες τις ενημερώσεις που είχαν κυκλοφορήσει μέχρι 1 Απριλίου 2019 και λόγω της μακράς υποστήριξης LTS (Long Time Support), θα λαμβάνει ενημερώσεις μέχρι τον Απρίλιο του 2023.


Δείτε το βίντεο με την παρουσίαση της τελευταίας έκδοσης του Ubuntel 5.0:





Τα προ-εγκατεστημένα προγράμματα και εργαλεία του Ubuntel:

  • Εφαρμογές επεξεργασίας βίντεο, ήχου, εικόνας (& Screen Recorder) 
  • Wine & PlayOnLinux για να απολαύσετε εφαρμογές των Windows ,αλλά & Games
  • VirtualBox
  • LibreOffice μαζί με τo Heron Calc, ένα .xls αρχείο ,το οποίο περιέχει χρήσιμα εργαλεία μαθηματικών καθημερινότητας, που θα σας λύσουν τα χέρια (μέσο όρο, πολλαπλάσια, υπολογισμό Πάσχα κ.α)
  • Browsers με VPN (Opera) & Ad-Blocker (μόνο σε διαφημίσεις για ενήλικες) με προστασία παρακολούθησης, ώστε να μείνετε "Ανώνυμοι" ,αλλά και τον Tor Browser
  • Εκμάθηση προγραμματισμού σε οπτικό περιβάλλον με τη βοήθεια του Scratch
  • εργαλεία όπως Gparted, για να πάρετε backup τα αρχεία σας και να φτιάξετε partitions στον δίσκο.
  • Ραδιοερασιτεχνικές εφαρμογές

Αν μη τι άλλο, είναι μια πολύ καλή προσπάθεια από τον Δημήτρη και του ευχόμαστε να συνεχίσει να αναβαθμίζει αυτή την πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα  διανομή.
Αν είστε νέοι στον κόσμο του Linux και δεν ξέρετε πως να κάνετε την εγκατάσταση, σας προτρέπουμε να δείτε μια παρόμοια εγκατάσταση που έκανε ο Αρθρογράφος του dwrean.net, Δημήτρης Χαραλαμπίδης, με την διανομή ZorinOS, που είναι και αυτή βασισμένη στο Ubuntu. Επίσης, διαβάστε ένα άρθρο μας που συγκεντρώνει διάφορα links με εγκαταστάσεις Linux διανομών.


Έκδοση: 5.0
Μέγεθος: 2.83 GB
Λειτουργικό σύστημα: Linux
Κατασκευαστής: Δημήτρης Βαγιακάκος
Πηγή: DimitrisV
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram