[Τι σημαίνει]: Spam

τι είναι το Spam


Ο όρος Spam προέρχεται από το εμπορικό όνομα αμερικανικού κονσερβοποιημένου κρέατος στη δεκαετία του 1960 το οποίο εισαγόταν στη Μεγάλη Βρετανία σε μεγάλες ποσότητες. Είναι κάτι αντίστοιχο του δικού μας Swan ή γκοτζίλα που λένε στο στρατό και υποδουλώνουν χαμηλής ποιότητας κρέατος με πολλά λιπαρά.
Πως όμως η κονσέρβα Spam έγινε ταυτόσημο με το Spam του διαδικτύου; Τα «βαφτίσια» του spam έγιναν σε ένα σκετς της βρετανικής τηλεοπτικής εκπομπής Το Ιπτάμενο Τσίρκο των Μόντι Πάιθον, στο οποίο μία ομάδα Βίκινγκς βρίσκεται σε ένα εστιατόριο που σερβίρει όλα τα πιάτα με spam και επαναλαμβάνει τραγουδιστά το όνομα της κονσέρβας. Αυτό είναι και το νόημα του όρου: κάτι που επαναλαμβάνεται και επαναλαμβάνεται και προκαλεί μεγάλη ενόχληση.
Έτσι λοιπόν, στις ημέρες του διαδικτύου, σπαμ (spam) ονομάζεται η μαζική αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων από διάφορους χωρίς τη θέλησή μας. Δηλαδή, μας προωθούν δικά τους προϊόντα χωρίς να έχουμε γραφτεί ποτέ στα newsletters τους.  Το Spam όμως δεν συμβαίνει μόνο σε emails αλλά παντού. Για παράδειγμα, Spam είναι όταν κάποιος μας ενοχλεί με άσχετα σχόλια σε ένα συγκεκριμένο ποστ που κάναμε στο facebook, χωρίς να έχει σχέση με το ποστ αλλά για να ικανοποιήσει τα δικά του συμφέροντα, πουλώντας κάτι ή θέλοντας να μας προωθήσει το δικό του blog ή ιστοσελίδα βάζοντας ένα link. Σε αντίθεση με το Phishing, που είδαμε σε προηγούμενο άρθρο, το σπαμ δεν είναι απαραίτητο ότι πρόκειται για προσπάθεια εκμαίευσης προσωπικών δεδομένων, αν και μπορεί ένα spam να είναι ταυτόχρονα και Phishing.

Συνοψίζοντας με μια πρόταση, Spam θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η ανεπιθύμητη αλληλογραφία ή ένα άσχετο σχόλιο, χωρίς να έχουμε δώσει τη συγκατάθεσή μας με σκοπό τη προβολή και την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Σπάμερ.


Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram