[Τι σημαίνει]: Memes ή μιμίδια

τι είναι τα memes


Τα Memes, προφέρεται «μιμς» είναι ο όρος που προέρχεται από την ελληνική λέξη «μιμίδιο». Πρόκειται για ιδέες, συμπεριφορές και πεποιθήσεις στα πλαίσια μιας πολιτιστικής κληρονομιάς που μεταδίδονται υπό τη μορφή μίμησης από τον έναν στον άλλο.

Ο όρος αναφέρθηκε πρώτη φορά στο βιβλίο του Richard Dawkins «The selfish Gene», το 1976.

Βέβαια, αυτό που γίνεται στις μέρες έχει να κάνει με μια ελαφρώς παραλλαγμένη μορφή του αρχικού όρου των Memes, τα διαδικτυακά μιμίδια (αγγλ. Internet memes)  όπου αποκαλούμε έτσι, οτιδήποτε προκαλεί έντονο ενδιαφέρον στους χρήστες του Διαδικτύου και εξαπλώνεται ραγδαίως στον Κυβερνοχώρο.
Πρόκειται ουσιαστικά για τη διάδοση ενός αρχείου, ή κάποιου υπερσυνδέσμου από ένα άτομο σε άλλα, με τη χρήση των μέσων του Διαδικτύου (για παράδειγμα email, blogs, χώρους κοινωνικής δικτύωσης, instant messaging, κ.ά.).
Το περιεχόμενο του συνήθως είναι χιουμοριστικό. Μπορεί να είναι ένα αστείο, μία φήμη, εικόνες που έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία, ιστοσελίδες, κάποιο βίντεο ή animation, ή μία ανορθόδοξη ειδησεογραφική ιστορία κτλ.

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram