[Τι σημαίνει]: Open Source λογισμικό

Τι σημαίνει Open Source Λογισμικό


Εδώ στην ιστοσελίδα μας, φιλοξενούμε ουκ ολίγα Open Source λογισμικά και εντελώς δωρεάν για κατέβασμα. Εσείς που ακούτε την φράση Open Source και δεν καταλαβαίνετε τι σημαίνει, καιρός να το μάθετε. Δανειστήκαμε τον πολύ καλό ορισμό από την Ελληνική Βικιπαίδεια, και σας το παρουσιάζουμε.

Στον χώρο της πληροφορικής και των ηλεκτρονικών υπολογιστών, με τον όρο λογισμικό ανοικτού κώδικα (αγγλ.: Open Source Software, OSS) εννοείται το λογισμικό του οποίου ο πηγαίος κώδικας διατίθεται σε τρίτους για να τον εξετάσουν. Κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί αρκετές διαφορετικές άδειες χρήσης σχεδιασμένες να συνοδεύουν λογισμικό ανοικτού κώδικα. Μερικές από αυτές επιτρέπουν στους χρήστες και να τροποποιήσουν τον κώδικα ή και να τον αξιοποιήσουν σε άλλες εφαρμογές.

Το λογισμικό ανοικτού κώδικα δεν σημαίνει απαραιτήτως δωρεάν λογισμικό, αλλά αναφέρεται μόνο στο γεγονός πως επιτρέπεται σε κάθε χρήστη να εξετάσει και να χρησιμοποιήσει τη γνώση και τις δυνατότητες που προσφέρει ο παρεχόμενος πηγαίος κώδικας. Στην πράξη όμως, τα περισσότερα προγράμματα ανοιχτού κώδικα παρέχονται δωρεάν και μπορούν να χαρακτηριστούν ελεύθερα.


Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

<-- --="" adsense=""> Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram