Πως να φτιάξεις ένα χαλασμένο σκληρό δίσκο σε λιγότερο από 5 λεπτά

Πως να φτιάξεις έναν χαλασμένο σκληρό δίσκο


Τον Φεβρουάριο του 2017, το κανάλι στο Youtube με όνομα «Computer Services», ανέβασε ένα βίντεο όπου δείχνει έναν τύπο να ανοίγει έναν σκληρό δίσκο και να τον επιδιορθώνει σε πάρα πολύ λίγο χρόνο. Τι ήταν αυτό που είχε συμβεί στον σκληρό δίσκο?

Αυτό που καταλαβαίνουμε μετά το άνοιγμα του καπακιού του σκληρού δίσκου, είναι ότι "κόλλησε" η κεφαλή εγγραφής πάνω από την επιφάνεια του δίσκου με αποτέλεσμα να μην κινείται πλέον.
Με λίγα λόγια, ο τύπος στο βίντεο, ξεβίδωσε τις βίδες από το καπάκι του σκληρού δίσκου και ξεμπλόκαρε την κεφαλή χρησιμοποιώντας ένα κατσαβίδι, χαλαρώνοντας λίγο τη βίδα που υπάρχει στο κέντρο και στηρίζει τον σκληρό δίσκο. Με αυτό τον τρόπο, επανέφερε την κεφαλή στην αρχική της θέση. Στη συνέχεια, βίδωσε το καπάκι, έβαλε ρεύμα στον δίσκο και ως δια μαγείας, ο δίσκος δούλεψε κανονικά!


Δες το βίντεο της επισκευής: Περιττό να πούμε ότι το συγκεκριμένο βίντεο, έχει μέχρι στιγμής πάνω από δύο εκατομμύρια Views και τα σχόλια να δίνουν και να παίρνουν κάτω από το βίντεο.

Βέβαια, αυτό το σφάλμα είναι ένα από τα πολλά που μπορεί να πάθει ένα μαγνητικός σκληρός δίσκος. Δεν εγγυόμαστε σε κανέναν ότι με τον παραπάνω τρόπο θα επιδιορθωθεί ο δικός σου σκληρός δίσκος, διότι πολύ απλά μπορεί να είναι διαφορετικό το πρόβλημα.

Παρατήρηση: Είδαμε στο βίντεο ότι ανοίγοντας τον εσωτερικό του σκληρού δίσκου, ο τύπος δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας από τυχόν σκόνες και σκουπιδάκια που μπορεί να πέσουν επάνω στον δίσκο. Είναι γνωστό ότι ο παραμικρός κόκκος σκόνης, είναι ικανός να αποβεί μοιραίος και καταστροφικός, γι' αυτό τον λόγο, οι σκληροί δίσκοι καλό είναι να ανοίγονται σε εδικά διαμορφωμένους χώρους (εργαστήρια) για να μηδενίσουμε τον κίνδυνο απώλειας.

Επίσης σημαντικό, που αναφέρθηκε από αναγνώστη μας στο Facebook, είναι ότι «Η καρφίτσα χαλαρώνει / σφίγγει από την βίδα στο κέντρο, θέλει συγκεκριμένη δύναμη σύσφιξης, αν βιδωθεί παραπάνω σφίγγει και δυσκολεύεται να προχωρήσει πάνω στον περιστρεφόμενο δίσκο, που μπορεί να σημάνει την καταστροφή τομέων δίσκου. Αν βιδωθεί λιγότερο είναι "χαλαρή" και υπερπηδάει τομείς του δίσκου, οπότε δεν "διαβάζει" ούτε "γράφει" σωστά.»

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram

Δημοσίευση σχολίου

2 Σχόλια

 1. και ομως ειναι αληθεια ειχα παραπλησιο προβλημα με κολλημενο δισκο που δεν τον διαβαζε, κανοντας τον χαρακτηριστικο ηχο που προσπαθει αλλα δεν ξεκιναει και σταματαγε. Ανοιχτηκε ειδα την κεφαλη στην μεση του δισκου εβγαλα τον πανω μαγνήτη επαναφερα την κεφαλη στην αρχικη θεση επανατοποθετηση παλι του μαγνήτη βιδωμα και δουλεψε
  αντεγραψα τα αρχεια μου σε αλλο δισκο και τον εστειλα αδιαβαστο
  (Μου ζηταγανε 500€ για επισκευη )

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νίκο, ακριβώς όπως τα λες. Το σχόλιο σου μου έδωσε την αφορμή να αναφέρω ότι αυτό το κάνεις όταν είναι να σώσεις τα αρχεία σου από τον κολλημένο δίσκο. Είναι μια ύστατη προσπάθεια για να σώσεις ότι σώζεται και μετά πετάς τον δίσκο.

   Διαγραφή

- Εδώ μπορείτε να αφήσετε το σχόλιό σας μόνο Επώνυμα
- Απαγορεύονται τα Greeklish! Ο σχολιασμός πρέπει να είναι μόνο με ελληνικούς χαρακτήρες!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Όσοι θέλετε να παίρνετε ειδοποιήσεις για τα σχόλια που κάνετε, μην ξεχάσετε να τικάρετε το κουμπί "Να λαμβάνω ειδοποιήσεις"