Επισκευή «κολλημένου» σκληρού δίσκου


Πως να επισκευάσεις έναν κολλημένο σκληρό δίσκο

Τον Φεβρουάριο του 2017, το κανάλι στο Youtube με όνομα «Computer Services», ανέβασε ένα βίντεο όπου δείχνει έναν τύπο να ανοίγει έναν σκληρό δίσκο και να τον επιδιορθώνει σε πάρα πολύ λίγο χρόνο. 

Τι ήταν αυτό που είχε συμβεί στον σκληρό δίσκο;

Αυτό που καταλαβαίνουμε μετά το άνοιγμα του καπακιού του σκληρού δίσκου, είναι ότι «κόλλησε» η κεφαλή εγγραφής πάνω από την επιφάνεια του δίσκου με αποτέλεσμα να μην κινείται πλέον.
Με λίγα λόγια, ο τύπος στο βίντεο, ξεβίδωσε τις βίδες από το καπάκι του σκληρού δίσκου και ξεμπλόκαρε την κεφαλή χρησιμοποιώντας ένα κατσαβίδι, χαλαρώνοντας λίγο τη βίδα που υπάρχει στο κέντρο και στηρίζει τον σκληρό δίσκο.
Με αυτό τον τρόπο, επανέφερε την κεφαλή στην αρχική της θέση. Στη συνέχεια, βίδωσε το καπάκι, έβαλε ρεύμα στον δίσκο και ως δια μαγείας, ο δίσκος δούλεψε κανονικά!

Δες το βίντεο της επισκευής: 



Περιττό να πούμε ότι το συγκεκριμένο βίντεο, έχει μέχρι στιγμής πάνω από έξι εκατομμύρια Views και τα σχόλια να δίνουν και να παίρνουν κάτω από το βίντεο.

Βέβαια, αυτό το σφάλμα είναι ένα από τα πολλά που μπορεί να πάθει ένα μαγνητικός σκληρός δίσκος. Δεν εγγυόμαστε σε κανέναν ότι με τον παραπάνω τρόπο θα επιδιορθωθεί ο δικός σου σκληρός δίσκος, διότι πολύ απλά μπορεί να είναι διαφορετικό το πρόβλημα.

Παρατήρηση: Είδαμε στο βίντεο ότι ανοίγοντας τον εσωτερικό του σκληρού δίσκου, ο τύπος δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας από τυχόν σκόνες και σκουπιδάκια που μπορεί να πέσουν επάνω στον δίσκο. Είναι γνωστό ότι ο παραμικρός κόκκος σκόνης, είναι ικανός να αποβεί μοιραίος και καταστροφικός, γι' αυτό τον λόγο, οι σκληροί δίσκοι καλό είναι να ανοίγονται σε εδικά διαμορφωμένους χώρους (εργαστήρια) για να μηδενίσουμε τον κίνδυνο απώλειας.

Επίσης, σημαντικό, που αναφέρθηκε από αναγνώστη μας στο Facebook, είναι ότι «Η καρφίτσα/κεφαλή χαλαρώνει / σφίγγει από τη βίδα στο κέντρο, θέλει συγκεκριμένη δύναμη σύσφιξης, και αν βιδωθεί παραπάνω σφίγγει και δυσκολεύεται να προχωρήσει πάνω στον περιστρεφόμενο δίσκο, που μπορεί να σημάνει την καταστροφή τομέων δίσκου. Αν βιδωθεί λιγότερο είναι "χαλαρή" και υπερπηδάει τομείς του δίσκου, οπότε δεν "διαβάζει" ούτε "γράφει" σωστά.»

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram