Lakka - Φτιάξε Retro παιχνιδομηχανή με το παλιό σου PC

Διανομή Linux για να φτιάξεις παιχνιδομηχανή ρετρό παιχνιδιών σε παλιό υπολογιστή


Σε προηγούμενο άρθρο γράψαμε για το RetroArch. Σήμερα, θα μιλήσουμε για το Lakka, μια ελαφριά διανομή Linux χτισμένη στα πρότυπα του RetroArch, ειδικά σχεδιασμένη για υπολογιστές με πολύ χαμηλές δυνατότητες. Αν είσαι οπαδός των retro games και έχεις κάποιο παλιό μηχάνημα παρατημένο στο πατάρι, χρησιμοποιώντας το Lakka μπορείς να το μετατρέψεις σε μια παιχνιδομηχανή για παλιά παιχνίδια.

Πριν ξεκινήσουμε την διαδικασία της εγκατάστασης πρέπει να κατεβάσουμε το iso αρχείο από την επίσημη σελίδα. To Download link του iso θα το βρεις στο τέλος του άρθρου.

Για την εγκατάσταση του Lakka χρειαζόμαστε μια κάρτα SD ή ένα USB 512 ΜΒ και πάνω. Για να μεταφέρουμε το Lakka σε USB θα χρειαστούμε το Win32 Disk Imager ή το Etcher.
Για τις ανάγκες του οδηγού χρησιμοποιήσαμε το Win32 Disk Imager απ' όπου και το screenshot. Για να το κατεβάσουμε, θα πάμε στην ιστοσελίδα που το φιλοξενεί κάνοντας κλικ εδώ.

Εφόσον έχουμε εγκαταστήσει το Win32 Disk Imager, το τρέχουμε σαν διαχειριστές και επιλέγουμε το image (iso) που κατεβάσαμε προηγουμένως πατώντας στο εικονίδιο του φακέλου πάνω δεξιά όπως φαίνεται και στην εικόνα, και στη συνέχεια πατάμε το κουμπί «Write».


Φτιάξε Retro παιχνιδομηχανή με το παλιό σου PC


Εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία η εγγραφή, συνδέουμε το USB στον υπολογιστή οπού επιθυμούμε να εγκαταστήσουμε το λειτουργικό και το κάνουμε boot (το εκκινούμε δηλαδή) από το φλασάκι μας.

Σημείωση: Σε αυτό το σημείο να πούμε ότι στο download link που σου δίνω στο τέλος του άρθρου, θα μεταφερθείς στην επίσημη σελίδα της διανομής όπου καλείσαι να επιλέξεις την έκδοση για το λειτουργικό που θέλεις να εγκαταστήσετε το Lakka. Υπάρχουν εκδόσεις για Windows, Linux και Mac.
Επειδή το Lakka βγαίνει σε διάφορες εκδόσεις ανάλογα το hardware που έχουμε, το επίσημο site, θα μας καθοδηγήσει ώστε να κατεβάσουμε τη σωστή έκδοση. Για παράδειγμα, εμείς, χρειαζόμασταν έκδοση για Windows και να εγκαταστήσουμε το Lakka σε ένα απλό PC (Generic PC). 

Υπάρχουν εκδόσεις για συσκευές Raspberry Pi, Odroid, Banana Pi, Orange Pi Amligic Boxes κ.α. Οπότε, αν θέλεις να το εγκαταστήσεις σε ένα απλό παλιό PC, επιλέξτε το «Generic PC» που υπάρχει στη λίστα.

Όπως και στο RetroArch έτσι και στο Lakka, ως emulator από μόνος του δεν μπορεί να κάνει δουλειά, χρειαζόμαστε τα λεγόμενα roms οπού μπορούμε να τα βρούμε από το site του EmuParadise για παράδειγμα.
Εφόσον έχουμε κατεβάσει τα roms που επιθυμούμε από την σελίδα, τα αντιγράφουμε στον φάκελο «roms» του λειτουργικού και έτσι πλέον είμαστε έτοιμοι να παίξουμε τα αγαπημένα μας παιχνίδια στην νέα μας παιχνιδομηχανή.

Αν συναντήσετε οποιοδήποτε πρόβλημα, μπορείτε να διαβάσετε το FAQ της επίσημης ιστοσελίδας ή να στείλετε το πρόβλημά σας στο Forum της σελίδας όπου κάποιος θα σας απαντήσει.

Έκδοση: 4.3
Μέγεθος: 1.1 GB
Λειτουργικό σύστημα: Windows All / Linux / Mac
Κατασκευαστής: libretro.com
Πηγή: lakka.tv
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal