[15/11]: Σαν Σήμερα στον κόσμο της Τεχνολογίας και του Διαδικτύου



Την 15 Νοεμβρίου 1971, μια διαφήμιση στο περιοδικό Electronic News ανακοινώνει τον Intel 4004, τον πρώτο εμπορικά διαθέσιμο μικροεπεξεργαστή. Ο 4004 χρησιμοποιήθηκε κυρίως σε αριθμομηχανές, όπου η πρώτη ήταν η Busicom 141-PF, μια αριθμομηχανή με εκτυπώσιμα ρολά χαρτιού.




Στην πραγματικότητα, η Γιαπωνέζικη εταιρία Busicom ανέπτυξε το σχεδιασμό του μικροεπεξεργαστή και ήταν η ίδια που πλησίασε την Intel για να τους βοηθήσει να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό και την κατασκευή της "μηχανής υπολογισμών" τους. Οι μηχανικοί της Intel μείωσαν τα δώδεκα (12) ολοκληρωμένα κυκλώματα του επεξεργαστή σε τέσσερα (4), που όπως είπαμε είχε σχεδιάσει η Busicom, και παρέδωσε το τελικό προϊόν τον Ιανουάριο του 1971.




Η Busicom είχε τα αποκλειστικά δικαιώματα του σχεδιασμού μέχρι το τέλος εκείνης της χρονιάς όταν οι δυο εταιρίες επαναδιαπραγματεύτηκαν τη σύμβασή τους με την Intel να μειώνει τις τιμές της στο Busicom με αντάλλαγμα τα δικαιώματα σχεδιασμού του μικροεπεξεργαστή.


Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram