[02/11]: Σαν Σήμερα στον κόσμο των Υπολογιστών και του Διαδικτύου

[02/11]: Σαν Σήμερα στον κόσμο των Υπολογιστών και του Διαδικτύου


Την 2 Νοεμβρίου 1988 κάνει την εμφάνισή του το πρώτο «σκουλήκι» του διαδικτύου, το επονομαζόμενο «Morris Wοrm». Ο δημιουργός αυτού του ιού, Robert Tappan Morris ήταν μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Cornell, και ο ιός «Morris»  ξεκίνησε από τα συστήματα πληροφορικής του MIT (Massachusetts Institude of Technology).




Το Worm αυτό, εισέβαλε σε υπολογιστές μόνο αν οι χρήστες απαντούσαν σε ένα ερώτημα που τους έκανε. Το ερώτημα αυτό ήταν «Αν υπάρχει ήδη ένα αντίγραφό του στον υπολογιστή». Αν οι χειριστές των υπολογιστών απαντούσαν «όχι», τότε αυτός θα εισέρχονταν στο σύστημα και θα το επιβράδυνε. Αυτό θα γινόταν πολλές φορές μέχρι να καταστεί άχρηστος ο υπολογιστής.




Την 2 Νοεμβρίου 2018, το πανεπιστήμιο Imperial College του Λονδίνου, ανακοινώνει ότι θα είναι το πρώτο που θα προσφέρει σε συστηματική βάση μαθήματα και διαλέξεις από ολογράμματα διδασκόντων και άλλων προσκεκλημένων ομιλητών.

Όπως είπε ο δρα Νταβίντ Λεφέβρ, διευθυντής του Εργαστηρίου Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας (EdTech) του βρετανικού πανεπιστημίου, «η εναλλακτική λύση είναι η χρήση λογισμικού βιντεο-διάσκεψης, αλλά πιστεύουμε ότι τα ολογράμματα δίνουν πολύ μεγαλύτερη αίσθηση φυσικής παρουσίας. Οι ομιλητές θα έχουν μια οθόνη υψηλής ανάλυσης μπροστά τους, η οποία θα τους επιτρέπει να δείχνουν τους ανθρώπους και να τους κοιτούν στα μάτια. Θα μπορούν πραγματικά να αλληλεπιδράσουν με την τάξη τους, δεχόμενοι ερωτήσεις σε πραγματικό χρόνο».




Πάλι την 2 Νοεμβρίου του 2018, ο μεγαλύτερος νευρομορφικός υπολογιστής του κόσμου, σχεδιασμένος και κατασκευασμένος έτσι ώστε να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί ένας ανθρώπινος εγκέφαλος, ενεργοποιείται στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, όπου και κατασκευάστηκε.

Ο υπερυπολογιστής SpiNNaker (Spiking Neural Network Architecture) είναι σε θέση να πραγματοποιεί πάνω από 200 εκατομμύρια εκατομμύρια ενέργειες ανά δευτερόλεπτο, με το καθένα από τα τσιπ του να έχει 100 εκατομμύρια ημιαγωγούς. Για να φτάσει σε αυτό το σημείο χρειάστηκε χρηματοδότηση 15 εκατ. λιρών, 20 χρόνια για τη σύλληψη της ιδέας και πάνω από 10 χρόνια για την κατασκευή του. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε αρχικά από το βρετανικό Συμβούλιο Έρευνας Μηχανικών και Φυσικών Επιστημών (EPSRC) και πλέον υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Ανθρώπινο Εγκέφαλο (HBP), που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.


Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram