[01/12]: Σαν Σήμερα στον κόσμο της Τεχνολογίας και του Διαδικτύου

Σαν σήμερα στον κόσμο της τεχνολογίας και του διαδικτύου


• Την 1η Δεκεμβρίου του 1971, ο Michael Hart δημιούργησε το πρώτο ηλεκτρονικό βιβλίο πληκτρολογώντας τη «Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας» των ΗΠΑ που σήμαινε και την αρχή για το Project Gutenberg.
Ο Michael Hart, που ήταν τότε φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, χρησιμοποίησε τον κεντρικό υπολογιστή του Materials Research Lab του πανεπιστημίου, ο αρχικός στόχος ήταν η ψηφιοποίηση 10 000 βιβλίων μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα στα αγγλικά. Αργότερα, το Project Gutenberg επεκτάθηκε με την ψηφιοποίηση ξένων βιβλίων.




Το Project Gutenberg είναι μια εθελοντική προσπάθεια ψηφιοποίησης, αρχειοθέτησης και διανομής πολιτισμικών έργων. Τα περισσότερα από τα θέματα της συλλογής του είναι τα πλήρη κείμενα βιβλίων δημόσιας κυριότητας. Το εγχείρημα αποδίδει όσο το δυνατόν πιο ελεύθερα τα κείμενα σε ελεύθερα format (.txt), που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιονδήποτε υπολογιστή.




• Την 1η Δεκεμβρίου του 1999, το domain name business.com πουλήθηκε για 7,5 εκατομμύρια δολάρια. Την εποχή εκείνη, ήταν το πιο ακριβό όνομα τομέα (domain name) που πουλήθηκε ποτέ στην ιστορία και εξακολουθεί να κατατάσσεται στα κορυφαία πιο ακριβά ονόματα. Δείτε εδώ την λίστα με τα 250 πιο ακριβά ονόματα στην ιστορία.


Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram