5 Λειτουργικά συστήματα Windows και DOS που τρέχουν μέσα στον browser μας

virtual old windows 95 3.1 1.1 dos website


Ιδιαίτερο άρθρο το σημερινό, αφού θα δούμε κάτι περίεργο. Ίσως όχι και τόσο αν αναλογιστούμε την αύξηση της δύναμης των υπολογιστών μας αλλά και σύγχρονων τεχνολογιών του web development. Παρακάτω θα δούμε 5 λειτουργικά συστήματα Windows και DOS που τρέχουν εξολοκλήρου μέσα από τον browser μας.

Τι σημαίνει αυτό; Καμία εγκατάσταση, κανένα «κατέβασμα», μόνο μία επίσκεψη στην εκάστοτε ιστοσελίδα και μεταφερόμαστε σε έναν πραγματικό υπολογιστή που τρέχει το λειτουργικό σύστημα.

1. Windows 95 (https://win95.ajf.me/win95.html)
Ένα ιστορικό λειτουργικό σύστημα το οποίο ίσως πολλοί να μην θυμάστε με τον καλύτερο τρόπο. Με ένα κλικ στον παραπάνω σύνδεσμο θα μεταφερθείτε στο 1995 και θα ξεκινήσετε ακόμη μία πασιέντζα.

2. Windows 3.1 (https://classicreload.com/win3x-windows-31.html)
Ο αντικαταστάτης των Windows 3.0 έτρεχε στα 16 bit. Το λειτουργικό τρέχει άψογα μέσω της ιστοσελίδας και θα βρείτε πολλά αγαπημένα προγράμματα, όπως το Σημειωματάριο, την Ζωγραφική, τον Ναρκαλιευτή καθώς και την Αριθμομηχανή.

3. Windows 1.01 (classicreload.com/Windows-1-01.html)
Η αρχή των πάντων. Η πρώτη έκδοση των Windows από τα χεράκια του Bill Gates. Εδώ δεν έχουμε κανονικό λειτουργικό σύστημα, αφού τα 1.01 έτρεχαν πάνω στο DOS, σαν ένα γραφικό περιβάλλον. Φυσικά θα βρείτε αρκετά προγράμματα, όπως Ζωγραφική και Reversi.

4. PC DOS 5 (jamesfriend.com.au/pce-js/ibmpc-games/)
To PC DOS 5 είναι η τελευταία έκδοση του DOS στην οποία συνεργάστηκαν οι τιτάνες Microsoft και IBM. Μέσα στην σελίδα θα βρείτε παιχνίδια όπως Wolfenstein 3D, Civilization και Monkey Island.

5. Windows 93 (windows93.net)
Εδώ το πράγμα αρχίζει και ξεφεύγει. Έχουμε μία παρωδία των Windows 95 με πάρα πολλά προγράμματα και αστεία του διαδικτύου. Ένα "γεμάτο" λειτουργικό σύστημα που θα σας διασκεδάσει για ώρες. Περισσότερα στο αναλυτικό μας άρθρο.

Συντάκτης του άρθρου: Χρήστος Χιωτέλλης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram