[How to]: Δημιούργησε εταιρία χωρίς να πας σε δημόσια υπηρεσία

Φτιάξε εταιρία εύκολα από το σπίτι σου

Ένα από τα καλά του κορονοϊού (αν μπορούμε να το πούμε καλό), είναι η επίσπευση ορισμένων κρατικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Έτσι και με την δημιουργία μιας επιχείρησης. Ο ενδιαφερόμενος, θα πρέπει να μπει στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία μιας Στάσης (e-ΥΜΣ) μέσω της οποίας θα μπορεί να  κάνει ο ίδιος τη σύσταση της εταιρείας του, χωρίς να απαιτείται να επισκεφθεί οποιαδήποτε δημόσια Υπηρεσία.

Τι επιχείρηση μπορώ να δημιουργήσω; 

Μέσω της πλατφόρμας μπορούν να συσταθούν ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες (ΙΚΕ), είτε μονοπρόσωπες είτε πολυπρόσωπες, oμόρρυθμες (ΟΕ) και ετερόρρυθμες (ΕΕ) εταιρείες, εταιρείες περιορισμένης ευθύνης (ΕΠΕ) καθώς και ανώνυμες εταιρείες (ΑΕ).

Τι πρέπει να κάνω;

1. Ένας από τους ιδρυτές της εταιρίας ή ένα εξουσιοδοτημένο 3ο πρόσωπο μπαίνει στην εφαρμογή e-ΥΜΣ (Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μιας Στάσης) με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.
2. Επιλέγετε Σύσταση νέας εταιρίας, κάνετε ηλεκτρονικό προέλεγχο και δέσμευση επωνυμίας και διακριτικού τίτλου της εταιρίας.
3. Συμπληρώνετε ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία του πρότυπου καταστατικού.
4. Όλα τα μέλη της εταιρίας αποδέχονται το καταστατικό που τους αποστέλλεται.

Στη συνέχεια, γίνονται αυτόματα όλες οι απαραίτητες ενέργειες (εγγραφή σε ΓΕΜΗ / Επιμελητήριο, λήψη ΑΦΜ, ενημέρωση ΕΦΚΑ) και εκδίδεται η βεβαίωση σύστασης. 

Υπάρχει ένα βοηθητικό PDF (FAQ) που μπορεί να σε βοηθήσει περισσότερο. 


Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram