No More Ransom! - Μην πληρώσεις ποτέ για ξεκλείδωμα των δεδομένων σου

ransomware ιός δεδομένα σκληρός δίσκος

Οι περισσότεροι έχουμε συναντήσει περιπτώσεις ransomware επίθεσης. Πρόκειται για επιθέσεις στις οποίες τα δεδομένα και τα αρχεία μας κρυπτογραφούνται και χάνουμε την πρόσβαση σε αυτά. Έπειτα ο θύτης μάς ζητάει να πληρώσουμε για να τα ξεκλειδώσει. Φυσικά, αυτό εννοείται πως δεν το εγγυάται κανείς και η δική μας συμβουλή είναι να μην πληρώσετε κανέναν, εκτός αν ξέρετε τι κάνετε.

Το No More Ransom είναι ο καλύτερος σύμμαχος όσων την έχουν πατήσει. Μέσω αυτής της ιστοσελίδας μπορούμε να μάθουμε πληροφορίες για τα ransom attacks, αλλά και τρόπους να τα αντιμετωπίσουμε. Η ιστοσελίδα είναι πλήρως μεταφρασμένη στα Ελληνικά, ενώ συνεργάζεται με την Europol, την McAfee και το Kaspersky

Η αντιμετώπιση χωρίζεται σε δύο μέρη, την πρόληψη και φυσικά τη προσπάθεια να σώσουμε τα αρχεία μας αφού την έχουμε «πατήσει». Όσον αφορά την πρόληψη η καλύτερη συμβουλή είναι να κρατάμε πάντα backup των δεδομένων μας και να ενημερώνουμε το λειτουργικό και τα προγράμματα που χρησιμοποιούμε. Παράλληλα δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε κανέναν, ενώ χρειάζεται ειδική προσοχή πριν τρέξουμε .exe, .vbs και .scr αρχεία.

Αν τα παραπάνω δεν έγιναν και πέσαμε, τότε υπάρχει ακόμη ελπίδα. Αφού αφαιρέσουμε τον υπολογιστή μας από το διαδίκτυο και το τοπικό μας Wi-Fi/LAN, τότε ξεκινάμε να δοκιμάζουμε λύσεις. Στο No More Ransom θα βρείτε πάρα πολλά εργαλεία για πολλά γνωστά ransom. Θα χρειαστεί να πάτε στην καρτέλα Decryption Tools και να βρείτε αυτό που ταιριάζει στην περίπτωσή σας. Ωστόσο πρώτα πρέπει να αφαιρέσετε το malware με antivirus, διαφορετικά αυτό θα ξανακάνει decrypt τον δίσκο σας.

Για αναλυτικότερες πληροφορίες και οδηγίες επισκεφθείτε το απίθανο No More Ransom.

Σημείωση: Με το να πληρώσετε για το ransom επιβεβαιώνετε στους εγκληματίες πως αυτό που κάνουν λειτουργεί, ενώ κανένας δεν εγγυάται πως όντως θα ξεκλειδωθούν τα δεδομένα σας.


Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.nomoreransom.org

Συντάκτης του άρθρου: Χρήστος Χιωτέλλης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram