Twine - Δημιουργία text-based παιχνιδιών και διαδραστικών ιστοριών

Twine - δημιουργία διαδραστικών ιστοριών


Δοκιμάζοντας εφαρμογές για δημιουργία text-based παιχνιδιών και διαδραστικών ιστοριών, «έπεσα» πάνω στο Twine.
Το Twine είναι δωρεάν, είναι ανοιχτού κώδικα, χρησιμοποιεί τη λογική του mind-mapping και έχει εξαιρετικό documentation.
«Τρέχει» χωρίς εγκατάσταση σε οποιοδήποτε Linux σύστημα, υποστηρίζει 32bit & 64bit, είναι διαθέσιμο για Windows και OS X, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως web εφαρμογή χωρίς δημιουργία λογαριασμού.
Διαθέτει forum υποστήριξης, κανάλι στο discord, αναλυτικό εγχειρίδιο χρήσης και Wiki.
Έρχεται με φωτεινό και σκοτεινό θέμα, 20 προεγκατεστημένες γλώσσες περιβάλλοντος, αρκετά πρότυπα για ελεύθερη χρήση (τα ονομάζει formats) ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για εγκατάσταση περισσοτέρων formats από άλλους χρήστες μέσω συνδέσμου εισαγωγής σε μορφή json.
Κάθε format υποστηρίζει τη δική του «γλώσσα» γραφής, από απλό text, μέχρι markdown, html και javascript. Μπορούμε να τροποποιήσουμε την εμφάνιση του έργου μας με CSS, μπορούμε να ενσωματώσουμε εικόνες, ήχο και βίντεο, καθώς επίσης και να εγκαταστήσουμε διάφορα επιπρόσθετα εργαλεία που επεκτείνουν την λειτουργικότητα και τις δυνατότητες του.
Το τελικό αποτέλεσμα εξάγεται σε html και μπορεί να χρησιμοποιηθεί offline και online. Στο διαδίκτυο θα βρείτε αρκετά έργα που έχουν δημιουργηθεί με τη συγκεκριμένη εφαρμογή και μπορείτε να ανεβάσετε και τα δικά σας σε διάφορα ελεύθερα αποθετήρια για interactive fiction, interactive games ή και στο github pages.

Σε γενικές γραμμές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για text-based παιχνίδια, διαδραστικά βιβλία, online εκπαιδευτικό υλικό και ότι άλλο interactive μπορεί να σκεφτεί κάποιος.
Δημιούργησα ένα ελληνόγλωσσο παράδειγμα παιχνιδιού, εδώ. Είναι ημιτελές, σίγουρα έχει λαθάκια, μα σκοπεύω να το ολοκληρώσω και να το μοιραστώ ελεύθερα. Για την ώρα όμως, θα σας δώσει μια ιδέα του τι μπορεί να κάνει το Twine!

Καλή διασκέδαση! 

Έκδοση: 2.3.12
Μέγεθος: 46 MB
Λειτουργικό σύστημα: Windows, Mac, Linux
Κατασκευαστής: Chris Klimas
Πηγή: twinery.org
Συντάκτης του άρθρου: Χρήστος Κουλαξίζης


Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram