Αδύνατη η οικιακή ανάκτηση αρχείων από SSD - Τι πρέπει να κάνουμε;

Αδύνατη η ανάκτηση αρχείων από SSD


Όλοι γνωρίζουμε πως υπάρχουν ειδικά λογισμικά για να μπορέσουμε να ανακτήσουμε διαγραμμένα αρχεία από τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή μας. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι πως οι SSD δίσκοι, δεν είναι «σκληροί», δηλαδή δεν έχουν μαγνητικά μέσα όπως οι προκάτοχοί τους και επομένως υπάρχει τελείως διαφορετική φιλοσοφία/αρχιτεκτονική στη κατασκευή και τη λειτουργία τους.

Επομένως, ό,τι ξέραμε μέχρι τώρα για την ανάκτηση δεδομένων από τους κλασικούς HDD δίσκους, θα πρέπει να το ξεχάσουμε με τους SSD! Δηλαδή, ένας απλός χρήστης από το σπίτι δεν θα μπορεί με τίποτα να ανακτήσει διαγραμμένα αρχεία από τους SSD. Η μόνη περίπτωση ανάκτησης είναι από επαγγελματίες τους είδους, οι οποίοι διαθέτουν κατάλληλα εργαλεία αλλά και πάλι υπό προϋποθέσεις! 

Όταν διαγράψουμε ένα αρχείο από τον SSD, το λειτουργικό σύστημα στέλνει αμέσως την εντολή TRIM στον ελεγκτή του SSD. Αυτή η εντολή, στην ουσία διαγράφει, μετά από λίγο, οριστικά και αμετάκλητα το αρχείο χωρίς δυνατότητα ανάκτησης, ούτε με επαγγελματίες. Για να υπάρχουν πιθανότητες ανάκτησης θα πρέπει άμεσα να κλείσουμε τον υπολογιστή μας προτού ξεκινήσει τη διαδικασία η εντολή του TRIM και φυσικά να στείλουμε τον SSD σε επαγγελματίες για να γίνει η ανάκτηση. 

Για να μάθεις περισσότερα για τους SSD και τις διαφορές που έχουν με τους HDD δίσκους, ακολούθησε τον πλήρη οδηγό του PCsteps όπου σε προτείνει παράλληλα και τους επαγγελματίες για την ανάκτηση δεδομένων. 

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram