Freesound.org - Online βιβλιοθήκη με αμέτρητα δωρεάν ηχητικά κλιπ και εφέ για χρήση σε βίντεο και όχι μόνο

ηχητικά εφέ χωρίς πνευματικά δικαιώματα

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ψάχνουν ηχητικά εφέ και κλιπ ήχου χωρίς πνευματικά δικαιώματα προκειμένου να χρησιμοποιήσουν σε βίντεό τους ή και σε άλλα projects, όπως για παράδειγμα ένα παιχνίδι. Ευτυχώς, η κοινότητα του διαδικτύου έχει δείξει για ακόμη μία φορά τη δύναμή της, δημιουργώντας πολλές online πηγές με συγκεντρωμένους ήχους, πολλές φορές και μουσική, χωρίς πνευματικά δικαιώματα.
 
Το FreeSound.org είναι ακόμη μία online βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει μελωδίες και ηχητικά εφέ με άδεια Creative Commons. Η ιστορία του Freesound ξεκινάει από το 2005, στο πανεπιστήμιο Pompeu Fabra στη Βαρκελώνη της Ισπανίας. Μέχρι και σήμερα το FreeSound χρησιμοποιεί τις υποδομές του πανεπιστημίου για να παραμένει online και λειτουργικό.

Η βιβλιοθήκη του Freesound είναι τεράστια και ανανεώνεται καθημερινά με νέα ηχητικά εφέ και κλιπ. Ο καθένας είναι ελεύθερος να ανεβάσει το δικό του ηχητικό κλιπ και να του δώσει τα κατάλληλα tag, προκειμένου αυτό να εντοπίζεται εύκολα από τους επισκέπτες. Πέρα από την αναζήτηση με λέξεις ή φράσεις, το Freesound μας επιτρέπει να αναζητήσουμε ήχους με βάση γεωγραφικά tag! Έτσι, για παράδειγμα μπορούμε να βρούμε ένα εφέ που θα θυμίζει Μέση Ανατολή ή κάποια άλλη περιοχή, και να το χρησιμοποιήσουμε στο υλικό που δημιουργούμε. Παράλληλα, ενδιαφέρον έχει και η επιλογή Random Sound, η οποία πάντα βρίσκει τρόπους να μας εκπλήσσει, καθώς συναντάμε ήχους που δεν φανταζόμασταν ότι θα υπάρχουν!

Αφού επιλέξουμε τον ήχο που μας ενδιαφέρει, αρκεί να συνδεθούμε για να το κατεβάσουμε στον υπολογιστή μας. Πριν αυτό κατέβει, μπορούμε να δούμε διάφορες πληροφορίες όπως κανάλια, βάθος bit, sample rate αλλά και διάρκεια, προκειμένου να καταλάβουμε αν ταιριάζει με το υπόλοιπο project μας.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://freesound.org


Συντάκτης του άρθρου: Χρήστος Χιωτέλλης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram