Facebook Container - Το πρόσθετο της Mozilla που δεν αφήνει το Facebook να μας «παρακολουθεί»

stop facebook tracking


Ένα από τα πιο χρήσιμα πρόσθετα του Mozilla Firefox φέρει το όνομα Facebook Container και είναι ανεπτυγμένο από την ίδια τη Mozilla. Παρότι συνήθως τα πρόσθετα έρχονται να προσθέσουν λειτουργίες στον browser ή σε συγκεκριμένες πλατφόρμες, το Facebook Container βοηθάει τους χρήστες με άλλο τρόπο.

Εγκαθιστώντας το, η ταυτότητα του χρήστη στο Facebook απομονώνεται και δεν μπορεί να αλληλοεπιδράσει με άλλες ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε με αποτέλεσμα το Facebook να μη συλλέγει δεδομένα για τις διαδικτυακές μας προτιμήσεις. Πρόκειται για ένα πρόσθετο που «πατάει» στην ιδέα των containers, η οποία ήδη υπάρχει ενσωματωμένη μέσα στο Firefox, αλλά απαιτεί περισσότερες ρυθμίσεις για να στηθεί, κάτι που ίσως αποθαρρύνει τον μέσο χρήστη.

Εδώ το μόνο που αρκεί είναι να εγκαταστήσουμε το πρόσθετο, να διαγράψουμε τα Facebook cookies και να αποσυνδεθούμε από το Facebook. Την επόμενη φορά που θα συνδεθούμε στην υπηρεσία, θα βρισκόμαστε μέσα στο container, επομένως η παρακολούθηση της δραστηριότητάς μας εκτός αυτού, στις υπόλοιπες καρτέλες του περιηγητή θα είναι αδύνατη.

Φυσικά, όσο είμαστε εκτός του container δε θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε «χαρακτηριστικά» του Facebook που ίσως χρησιμοποιεί μία ιστοσελίδα, όπως η σύνδεση μέσω Facebook. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο πρόσθετο αφορά μόνο την παρακολούθηση των στοιχείων της πλοήγησης μας σε άλλες ιστοσελίδες, και δεν προστατεύει περισσότερο τα προσωπικά δεδομένα που ήδη έχουμε μοιραστεί και γνωρίζει το Facebook.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του πρόσθετου: Facebook Container

Συντάκτης του άρθρου: Χρήστος Χιωτέλλης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal