Antitechnophobics: Τα Social προσφέρουν σκόρπια ψήγματα γνώσης και παραπληροφόρησης


Ένα φαινόμενο που προκύπτει την τελευταία δεκαετία από πλατφόρμες που προσφέρουν «instant gratification» (Στιγμιαία ικανοποίηση) όπως π.χ. το TikTok, το Facebook, το Instagram, είναι ότι μεταξύ άλλων προσφέρουν σκόρπια ψήγματα γνώσης αλλά και παραπληροφόρησης

Αυτό όμως δεν μπορούν να το αναγνωρίσουν τα παιδιά (και όχι μόνο), με αποτέλεσμα να πιστεύουν πως «γνωρίζουν τα πάντα». Και να μη δέχονται μύγα στο σπαθί τους για αυτό.

Η γνώση που συγκεντρώνουν όμως, αν υποθέσουμε ότι μπορούν σε κάποιο βαθμό να αναγνωρίσουν και να αποφύγουν την παραπληροφόρηση, παραμένει σε μεγάλο βαθμό αποσπασματική.  Αυτό που λείπει είναι η ικανότητα συνδυασμού των ψηγμάτων γνώσης αυτών (που κακό δεν είναι να υπάρχουν) σε κάτι πιο σύνθετο, όπως η κριτική σκέψη ή η επαγωγή με ορθολογικά/γνωσιακά κριτήρια. 

Σας έχω νέα: Το εκπαιδευτικό σύστημα ΔΕΝ μπορεί να κάνει αυτή τη δουλειά. Ποτέ δεν μπορούσε. Θα είναι πάντα χρόνια πίσω, και οι μερικές φωτεινές εξαιρέσεις κάποιων εκπαιδευτικών δεν αρκούν. Αντί να παίρνετε λοιπόν πυρσούς και να φωνασκείτε για τις «δαιμονισμένες» πλατφόρμες, μάθετε στα παιδιά σας να αξιολογούν και να συνθέτουν τη γνώση. 
Πείτε τους ότι αυτό που λαμβάνουν ως «γνώση» αυτή τη στιγμή είναι σαν να τρώνε χωριάτικη σαλάτα σε δόσεις: Σήμερα λίγη ντομάτα, αύριο λίγο λάδι, μεθαύριο λίγη φέτα. Θεωρητικά είναι σαλάτα, πρακτικά είναι μια σειρά από υλικά που όταν καταναλώνονται ένα-ένα ούτε να σε χορτάσουν φτάνουν αλλά ούτε να τα απολαύσεις μπορείς. 

Κάντε τα λοιπόν να αγαπήσουν τη χωριάτικη σαλάτα. Αλλιώς η επόμενη γενιά θα ΕΙΝΑΙ σαλάτα μόνη της.

Συντάκτης του άρθρουAntitechnophobics

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram