Πως θα βλέπαμε τον ISS αν πετούσε πάνω από τα κεφάλια μας

ISS-on-earth

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) (International Space Station‎, ISS) είναι ένας ερευνητικός διαστημικός σταθμός σε τροχιά γύρω από τη Γη. Η συναρμολόγηση του ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 1998 ενώ το πρώτο του πλήρωμα εγκαταστάθηκε τον Νοέμβριο του 2000.

Ο ΔΔΣ εξακολουθεί και σήμερα να βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Είναι ορατός από τη Γη δια γυμνού οφθαλμού, με την απόστασή του από την επιφάνειά της να κυμαίνεται μεταξύ 400,2 χλμ. και 409,5 χιλιομέτρων.
Ταξιδεύει με μέση ταχύτητα ως προς την επιφάνεια της Γης 27.744 χιλιόμετρα ανά ώρα, συμπληρώνοντας 15,7 περιφορές την ημέρα. Επειδή η περίοδος της τροχιάς του σταθμού γύρω από τη Γη είναι μία φορά κάθε 90 λεπτά, οι παρατηρητές εντός του ΔΔΣ βιώνουν μια ανατολή ή δύση του ηλίου περίπου κάθε 45 λεπτά.

Για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε την ταχύτητα των 27 χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα, ανέβηκε στο YouTube ένα βίντεο που δείχνει τον ISS σε υψόμετρο 10.000 μέτρων, όσο δηλαδή ταξιδεύουν τα κανονικά αεροπλάνα. Αν ταξίδευε λοιπόν σε ίδιο υψόμετρο, δεν θα μπορούσαμε καν να τον δούμε, ίσα που θα τον αισθανόμασταν. 

Δες το εντυπωσιακό βίντεο
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram