Το πείραμα του Ερατοσθένη (βίντεο)

Το πείραμα του Ερατοσθένη (πως μετράς την περιφέρεια της Γης στην Αρχαιότητα)

Ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος ήταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός, γεωγράφος, αστρονόμος και ποιητής. Γεννήθηκε στην Κυρήνη (σημερινή Λιβύη) και έζησε, σπούδασε και πέθανε στην Αλεξάνδρεια, η οποία ήταν τότε η πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

Όταν ήταν περίπου 40 ετών ορίστηκε επικεφαλής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και ήταν τότε που εκτέλεσε ίσως το σημαντικότερο πείραμα για το οποίο έμεινε γνωστός στην ιστορία: Μέτρησε την περιφέρεια της Γης χρησιμοποιώντας ένα κοντάρι και λίγη γεωμετρία.

Ο Βαμβάκος Στέφανος και το κανάλι του «Καθημερινή Φυσική» μάς δείχνει μέσα από το μοναδικό αφηγηματικό του τρόπο και ένα εξαιρετικά απλοϊκό animation, πώς ο Ερατοσθένης σκέφτηκε να κάνει αυτό το πείραμα με τα πενιχρά μέσα της εποχής και να καταφέρει να «πέσει» πολύ κοντά στις μετρήσεις που γίνονται σήμερα με όλη αυτή τη τεχνολογία που διαθέτουμε.
 
Δείτε το βίντεο
 

 

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram