[How to]: Κρυπτογράφηση αρχείων και φακέλων σε Windows 10 & 11 Pro για μεγαλύτερη ασφάλεια

 
Windows Encryption
 
Η κρυπτογράφηση αρχείων και φακέλων είναι ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων σου από μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση. Με την κρυπτογράφηση, μπορείς να διασφαλίσεις ότι ακόμη και αν ο υπολογιστής σου παραβιαστεί, τα δεδομένα σου θα παραμείνουν ασφαλή.

Ας δούμε πως μπορείς να κρυπτογραφήσεις τα αρχεία και τους φακέλους στον υπολογιστή σου χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένη λειτουργία κρυπτογράφησης δίσκων των Windows 10 & 11, Pro και Enterprise, το Bitlocker, ή το ενσωματωμένο εργαλείο (EFS) των ίδιων εκδόσεων Windows.

Βήμα 1: Επιλογή των αρχείων και των φακέλων για κρυπτογράφηση

Αρχικά, πρέπει να διαλέξεις ποια αρχεία ή φακέλους θέλεις να κρυπτογραφήσεις. Μία καλή ιδέα είναι να κρυπτογραφήσεις αρχεία και φακέλους που περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως οικονομικά αρχεία, προσωπικά έγγραφα, ιατρικά έγγραφα, προσωπικές φωτογραφίες ή αρχεία που σχετίζονται με την εργασία σου.

Βήμα 2: Ενεργοποίηση της κρυπτογράφησης στον υπολογιστή με BitLocker

Τα Windows, στις εκδόσεις Pro και Enterprise, περιλαμβάνουν ενσωματωμένη λειτουργία κρυπτογράφησης που ονομάζεται BitLocker και σου επιτρέπει να κρυπτογραφήσεις αρχεία και  φακέλους. Για να ενεργοποιήσεις το BitLocker στον υπολογιστή σου, ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

  • Άνοιξε τον Πίνακα Ελέγχου και κάνε κλικ στην επιλογή «Σύστημα και ασφάλεια».
  • Κάνε κλικ στην επιλογή «BitLocker Drive Encryption» (Κρυπτογράφηση μονάδας δίσκου BitLocker).
  • Διάλεξε τη μονάδα δίσκου που θέλεις να κρυπτογραφήσεις και κάνε κλικ στο «Ενεργοποίηση του BitLocker».
  • Διάλεξε τον τρόπο με τον οποίο θέλεις να ξεκλειδώνεις τη μονάδα δίσκου και ακολούθησε τις οδηγίες για να ολοκληρώσεις τη διαδικασία κρυπτογράφησης. Ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο που θα αποθηκεύσεις τα κλειδιά κρυπτογράφησης.

Βήμα 3: Κρυπτογράφηση συγκεκριμένων αρχείων και φακέλων

Για να κρυπτογραφήσεις συγκεκριμένα αρχεία και φακέλους στα Windows 10 ή 11 (εκδόσεις Pro και Enterprise), μπορείς να χρησιμοποιήσεις το σύστημα κρυπτογράφησης αρχείων των Windows (EFS). Ακολουθεί ο τρόπος:

  • Κάνε δεξί κλικ στο αρχείο ή το φάκελο που θέλεις να κρυπτογραφήσεις και επίλεξε «Ιδιότητες».
  • Κάνε κλικ στο κουμπί «Για προχωρημένους» και τσεκάρισε το πλαίσιο δίπλα στην επιλογή «Κρυπτογράφηση περιεχομένων για την ασφάλεια δεδομένων».
  • Κάνε κλικ στο «OK» και στη συνέχεια στο «Εφαρμογή» για να κρυπτογραφήσεις το αρχείο ή το φάκελο. 

 

Βήμα 4: Αποκρυπτογράφηση κρυπτογραφημένων αρχείων και φακέλων

Για να αποκρυπτογραφήσεις ένα κρυπτογραφημένο αρχείο ή φάκελο, απλά ακολούθησε την αντίστροφη διαδικασία! Κάνε δεξί κλικ στο αρχείο ή το φάκελο και πάτα «Ιδιότητες». Στη συνέχεια, κάνε κλικ στο κουμπί «Για προχωρημένους» και βγάλε το τικ από την επιλογή «Κρυπτογράφηση περιεχομένων για την ασφάλεια δεδομένων». Κάνε κλικ στο «OK» και στο «Εφαρμογή» για να αποκρυπτογραφήσεις το αρχείο ή το φάκελο.

Η κρυπτογράφηση  είναι ένα σημαντικό βήμα για την προστασία των προσωπικών και ευαίσθητων δεδομένων. Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, μπορείς να διασφαλίσεις ότι τα δεδομένα σου θα παραμείνουν ασφαλή, ακόμη και αν ο υπολογιστής σου παραβιαστεί.

Σημείωση: Ιδιαίτερη προσοχή θέλει η φύλαξη των κλειδιών κρυπτογράφησης. Θα πρέπει να μην τα μοιραστείς με οποιονδήποτε αλλά και να μην τα έχεις σε ένα τετράδιο στο γραφείο σου, δίπλα στον υπολογιστή σου...

Συντάκτης του άρθρου: Χρήστος Χιωτέλλης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal