[Οδηγός αγοράς]: Διάλεξε το κατάλληλο ποντίκι υπολογιστή


ποιο ποντίκι να αγοράσω

Όταν πρόκειται για τη χρήση ενός υπολογιστή, ένα ποντίκι μπορεί να κάνει τη διαφορά στον τρόπο πλοήγησης και αλληλεπίδρασης με το λογισμικό που χρησιμοποιείς ή το παιχνίδι που παίζεις. Είτε θέλεις να αγοράσεις ένα νέο ποντίκι για gaming είτε για βασική χρήση υπολογιστή, υπάρχουν αρκετοί σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη σου.

Πρώτον, εξέτασε την εργονομία ενός ποντικιού. Ένα ποντίκι που εφαρμόζει άνετα στο χέρι σου μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην πρόληψη της καταπόνησης και της κόπωσης του χεριού. Δοκίμασε όσα περισσότερα μπορείς μέχρι να καταλήξεις στο σχήμα που σε βολεύει.
 
Επιπλέον, θα πρέπει να αποφασίσεις εάν προτιμάς ενσύρματο ή ασύρματο ποντίκι. Τα ενσύρματα ποντίκια προσφέρουν αξιοπιστία και δε χρειάζονται φόρτιση ή νέες μπαταρίες, ενώ τα ασύρματα ποντίκια προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία και εξοικονόμηση χώρου. Πλέον υπάρχουν ελάχιστοι λόγοι να επιλέξεις ενσύρματο ποντίκι, αφού τα ασύρματα έχουν εξαλείψει τις αρχικές τους «ασθένειες» όπως η καθυστέρηση και οι παρεμβολές.

Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι τα DPI, δηλαδή οι κουκκίδες ανά ίντσα. Το DPI είναι ένα μέτρο ευαισθησίας και επηρεάζει το πόσο γρήγορα και μακριά κινείται ο δρομέας σε απόκριση της κίνησης του χεριού του χρήστη. Εάν προτιμάς ένα πιο ευαίσθητο ποντίκι, αναζήτησε ένα με υψηλότερο DPI. Πλέον όμως τα περισσότερα gaming ποντίκια μπορούν με ακρίβεια να ρυθμιστούν στα DPI που προτιμάς, μέσω του συνοδευτικού λογισμικού.

Στη συνέχεια, αποφάσισε αν θέλεις πρόσθετα κουμπιά στο ποντίκι σου, και αν ναι, ποιες λειτουργίες θα ήθελες να έχουν αυτά τα κουμπιά. Τα πρόσθετα κουμπιά μπορεί να είναι χρήσιμα για ορισμένες δραστηριότητες, όπως το gaming ή η επεξεργασία εικόνων και βίντεο, για συντομεύσεις.

Όσον αφορά τους τύπους ποντικιών, υπάρχουν διάφορες επιλογές ανάλογα τη χρήση. Τα βασικά ποντίκια κατάλληλα για γενική χρήση υπολογιστή, περιήγηση στο διαδίκτυο ή εργασίες γραφείου. Τα gaming ποντίκια είναι σχεδιασμένα για γρήγορες και ακριβείς κινήσεις, με ελάχιστη καθυστέρηση και συχνά διαθέτουν επιπλέον κουμπιά και ρυθμίσεις εξατομίκευσης μέσω software. Τα ποντίκια trackball προσφέρουν μια διαφορετική προσέγγιση στην κίνηση του δρομέα, με μια μπάλα κυλάει με το δάχτυλο του χρήστη. Τέλος, τα κάθετα ή vertical ποντίκια έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν την καταπόνηση του καρπού και του χεριού, ιδανικά για πολύωρη χρήση ή για άτομα με προβλήματα υγείας.

Υπάρχουν αρκετές γνωστές εταιρείες που παράγουν ποιοτικά ποντίκια, όπως η Logitech, η Microsoft, η Razer και πολλές ακόμη. Αυτές οι εταιρείες προσφέρουν μια ποικιλία επιλογών για διαφορετικές χρήσεις και ανάγκες. Επιλέγοντας μια αξιόπιστη εταιρεία, μπορείς να έχεις τη σιγουριά ότι θα αποκτήσεις ένα προϊόν υψηλής ποιότητας που θα αντέξει και θα έχει καλές επιδόσεις. Βέβαια, όπως πάντα, μην ξεχάσεις να διαβάσεις κριτικές χρηστών αλλά και ειδικών!

Συντάκτης του άρθρου
: Χρήστος Χιωτέλλης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal