[Τι Σημαίνει]: Δισκέτα (floppy disk)

Τι είναι μια δισκέτα

Το floppy disk (δισκέτα) είναι ένα παρωχημένο μέσο αποθήκευσης δεδομένων που χρησιμοποιήθηκε ευρέως πριν από τη διάδοση των σκληρών δίσκων και των φορητών μέσων αποθήκευσης.

Η δισκέτα είναι ένας μικρός δίσκος φτιαγμένος από μαγνητικό υλικό και προστατευμένος από μια πλαστική θήκη. Οι πρώτες δισκέτες ήταν 8 ίντσες σε διάμετρο, αλλά στη συνέχεια εισήχθησαν και μικρότερες εκδόσεις, όπως οι 5,25 ίντσες και οι πιο κοινές 3,5 ίντσες.

Το floppy disk εισάγεται σε μια συσκευή ανάγνωσης/εγγραφής που ονομάζεται floppy disk drive (μονάδα δισκέτας). Η μονάδα δισκέτας χρησιμοποιεί μια κεφαλή ανάγνωσης/εγγραφής για να διαβάζει και να γράφει δεδομένα στην επιφάνεια του δίσκου.

Οι δισκέτες είχαν περιορισμένη χωρητικότητα, από λίγα kilobytes έως μερικά megabytes (1,44 mb η 3,5 ιντσών), ανάλογα με τον τύπο και το μέγεθος της δισκέτας. Χρησιμοποιούνταν για την αποθήκευση και μεταφορά δεδομένων, όπως έγγραφα, προγράμματα και άλλες μορφές πληροφοριών.

Ωστόσο, λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας και της ευαισθησίας στην υγρασία και τη σκόνη, οι δισκέτες έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την αγορά και έχουν αντικατασταθεί από πιο σύγχρονα και αξιόπιστα μέσα αποθήκευσης, όπως οι σκληροί δίσκοι, οι USB flash drives και οι cloud υπηρεσίες αποθήκευσης.

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal