Είναι ασφαλή τα προγράμματα ενεργοποίησης κλειδιών άδειας χρήσης των Windows, τα λεγόμενα KMSpico;

Είναι παράνομα και χωρίς ασφάλεια τα KMSpico

Τα προγράμματα που δημιουργούν κλειδιά (δηλαδή κωδικούς ενεργοποίησης) για άδειες χρήσης των Windows, τα λεγόμενα Activators, είναι εύκολα διαθέσιμα στο διαδίκτυο, υποσχόμενα να ενεργοποιήσουν τα Windows χωρίς να απαιτείται νόμιμο κλειδί άδειας χρήσης. Ενώ αυτά τα προγράμματα μπορεί να φαίνονται ως μια δελεαστική λύση αν θέλεις να εξοικονομήσεις χρήματα, μπορεί επίσης να ενέχουν σημαντικούς κινδύνους.

Αυτό το άρθρο, το γράφω για να δούμε πώς λειτουργούν αυτοί οι activators, αν είναι ασφαλείς και αν είναι νόμιμη η χρήση τους από το διαδίκτυο. Η κατανόηση αυτού του κειμένου θα σε βοηθήσει να πάρεις μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το αν θα χρησιμοποιήσεις έναν activator για να ενεργοποιήσεις το αντίγραφο των Windows.

Τι είναι ένας Activator κλειδιού άδειας χρήσης των Windows;

Ένας Activator, στην ουσία είναι ένα λογισμικό που επικυρώνει το αντίγραφο των Windows μετά την επαλήθευση του κλειδιού που εισάγουμε σε αυτό. Πρόκειται για ένα πειρατικό Activator, ωστόσο, είναι μια εφαρμογή που μιμείται το γνήσιο σύστημα ελέγχου ταυτότητας για να επικυρώσει παράνομα το αντίγραφό των Windows. Είναι περισσότερο γνωστό στο διαδίκτυο με το όνομα KMSpico, δεδομένου ότι πρόκειται για μια μικροσκοπική (εξού και το pico), τροποποιημένη εφαρμογή μιας ευρέως χρησιμοποιούμενης τεχνικής ελέγχου ταυτότητας, την Key Management Server (KMS).

Για να καταλάβεις πώς λειτουργούν εργαλεία όπως το KMSpico, ας μάθουμε πρώτα για το μοντέλο ελέγχου ταυτότητας KMS, καθώς είναι ο κύριος φορέας εκμετάλλευσης για αυτούς τους ενεργοποιητές (Activators). 

Το KMS είναι ένα γνήσιο σύστημα ελέγχου ταυτότητας που χρησιμοποιείται από τη Microsoft για τον έλεγχο ταυτότητας αδειών μαζικής χρήσης. Αυτή η μαζική ενεργοποίηση κλειδιών ονομάζεται επίσημα «Volume Activation».

Το KMS υλοποιείται με μοναδικό σκοπό την ενεργοποίηση και τη διατήρηση της σωστής αδειοδότησης πολλαπλών μηχανημάτων και λειτουργεί με ειδικά κλειδιά Volume Licensed (VL) που δημιουργούνται μόνο για μεγάλους οργανισμούς. Το KMS δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε οικιακό ή προσωπικό περιβάλλον.

Το KMS έχει δύο κύρια στοιχεία: τον client (πελάτη) KMS και τον server (διακομιστή) KMS. Ο server KMS φιλοξενεί τα έγκυρα κλειδιά για την ενεργοποίηση. Ο client KMS συνδέεται στον server για να ανακτήσει και να χρησιμοποιήσει τα κλειδιά για να επικυρώσει τις άδειες χρήσης. Μόλις επικυρώνονται, ορίζεται μια προγραμματισμένη εργασία η οποία επαναλαμβάνεται κάθε 180 ημέρες και επαληθεύει την εγκυρότητα της άδειας. 

Το πειρατικό Activator KMSpico ουσιαστικά εκμεταλλεύεται και μιμείται αυτή τη λειτουργία. Μια απλοποιημένη, τροποποιημένη έκδοση ενός client KMS εγκαθίσταται στο σύστημά μας και εγκαθίστανται επίσης κλειδιά άδειας χρήσης Volume Licensed. Υπάρχει όμως μια παγίδα.

Αυτή η έκδοση του client KMS επικοινωνεί με έναν παράνομα διατηρούμενο και τροποποιημένο server KMS που φιλοξενείται από τους crackers. Αυτός ο server KMS, όταν λαμβάνει αιτήσεις από clients KMS, παραλείπει τη διαδικασία επικύρωσης και επαληθεύει ψευδώς τα κλειδιά.

Είναι ασφαλή τα προγράμματα ενεργοποίησης κλειδιών αδειών χρήσης;

Τα προγράμματα ενεργοποίησης κλειδιών άδειας χρήσης των Windows δεν είναι απαραίτητα ασφαλή. Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να εξοικονομήσουμε μερικά ευρώ, μπορεί τελικά να μας κοστίσει πολύ περισσότερο αν τύχει να πέσουμε στο στόχαστρο των επιτήδειων.

Ένας σημαντικός παράγοντας που αποφασίζει για το αν πρόκειται να κολλήσεις έναν ιό είναι η πηγή από την οποία κατέβασες το πρόγραμμα ενεργοποίησης. Ωστόσο, ακόμη και αν εκτελείς όλους τους ελέγχους ασφαλείας πριν από τη λήψη λογισμικού από το διαδίκτυο και όλα φαίνονται νόμιμα, συνιστάται και πάλι να αποφεύγεις τη λήψη και τη χρήση οποιουδήποτε προγράμματος ενεργοποίησης κλειδιού άδειας χρήσης που διαμοιράζεται παράνομα, καθώς μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την ασφάλεια του συστήματός σου. Οπότε, σου λέμε ένα ξεκάθαρο ΟΧΙ!

Τα προγράμματα ενεργοποίησης κλειδιών άδειας χρήσης των Windows μπορεί να είναι ένα ρίσκο

Η χρήση προγραμμάτων ενεργοποίησης κλειδιών άδειας χρήσης των Windows είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Ενώ μπορεί να φαίνονται ως μια ελκυστική λύση για τους χρήστες που επιθυμούν να ενεργοποιήσουν τα Windows χωρίς να πληρώσουν, ενέχουν σημαντικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων πιθανών νομικών συνεπειών και απειλών για την ασφάλεια του υπολογιστή σου.

Οι γνήσιες μέθοδοι ενεργοποίησης των Windows, όπως η ενεργοποίηση KMS για οργανισμούς μεγάλης κλίμακας και τα ψηφιακά κλειδιά για μεμονωμένους χρήστες, αποτελούν τη συνιστώμενη και ασφαλή προσέγγιση για την ενεργοποίηση των Windows. Αγοράζοντας ένα νόμιμο κλειδί ενεργοποίησης, μπορείς να διασφαλίσεις ότι το σύστημά σου παραμένει ασφαλές, σταθερό και ενημερωμένο. Θυμήσου, όταν πρόκειται για λογισμικό και ασφάλεια, είναι πάντα προτιμότερο να είσαι σίγουρος παρά να το μετανιώνεις αργότερα.

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal