Βοηθάμε και δεν λοιδορούμε τα αδύναμα μυαλά, ώστε να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο

Βοηθάμε και δεν λοιδορούμε τα αδύναμα μυαλά, ώστε να κάνουμε τον κόσμο μας καλύτερο

Είπε ο Σωκράτης: 
«Τα δυνατά μυαλά συζητούν ιδέες, τα μέτρια γεγονότα και τα αδύναμα άλλους ανθρώπους»

Λέω και εγώ:
«Οι ιδέες, στα αδύναμα μυαλά, διαμορφώνονται από άλλα αδύναμα μυαλά που πιστεύουν ότι τις κατανοούν, ενώ στην πραγματικότητα τις βλέπουν μέσα από ένα εξαιρετικά περιορισμένο πρίσμα διαστρεβλώνοντάς τις τόσο πολύ που αυτό που απομένει είναι μια απομίμηση σκέψης».

Ζούμε το φαινόμενο Dunning-Kruger καθημερινά. Από θεωρίες συνωμοσίας έως παράλογες εμμονές. Και αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί τα αδύναμα μυαλά επηρεάζουν το ένα το άλλο.

Πώς σπάει ο κύκλος αυτός;
Δεν σπάει με το να ειρωνευόμαστε την αδυναμία κατανόησης, δυστυχώς. Ο μόνος τρόπος για να σπάσει είναι να βοηθήσουμε ένα αδύναμο μυαλό να εξελιχθεί. 

Ένα
Ο καθένας μας

Και ο κόσμος μας ξαφνικά θα γίνει, αν όχι καλύτερος, σίγουρα πιο λογικός.

Συντάκτης του άρθρου: Antitechnophobics

[Παρέμβαση Κυριάκου Οικονομίδη]: Δυστυχώς, έτσι είναι όπως τα γράφει ο Antitechnophobics. Στην Ελλάδα γίνονται ενέργειες να εκπαιδεύσουμε το αδύναμο μυαλό να εξελιχθεί, τουλάχιστον από το διαδίκτυο (βλέπε Astronio, Mad Scientist, The Skeptic Theory κ.α), αρκεί όμως να το θέλει και ο ίδιος. 
Όταν προσπαθείς να του πεις ότι αυτή είναι η αλήθεια σύμφωνα με αυτές τις επιστημονικές πηγές, και αυτός δεν τις βλέπει καν και επιμένει στο αφήγημά του, χωρίς να υπάρχει ίχνος μεταμέλειας,  τότε σηκώνεις τα χέρια ψηλά, και ψάχνεις για τον επόμενο «ένα» που θα προσπαθήσεις να βοηθήσεις!   

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal