«Το κακό μάτι» - Άλλη μια πίστη που έχουν πολλοί συνάνθρωποί μας

«Το κακό μάτι» - Άλλη μια πίστη που έχουν πολλοί συνάνθρωποί μας

Το «κακό μάτι» είναι ένα παραδοσιακό πιστεύω ή πεποίθηση που υπάρχει σε πολλές κουλτούρες παγκοσμίως, αν και με διάφορες μορφές και ονομασίες. Στην ελληνική κουλτούρα, γνωστό και ως «μάτι» ή «κακό μάτι», αναφέρεται στην πίστη ότι κάποιος μπορεί να προκαλέσει κακή τύχη, ατυχία ή ασθένεια σε άλλους απλά με το να τους κοιτάξει με ζήλια, ή να κάνει κακές σκέψεις γι' αυτούς. Συχνά, χρησιμοποιούνται προφυλακτικά μέτρα, όπως οι μπλε χάντρες και ματάκια (ματόχαντρα), για να προστατευτούν οι άνθρωποι από αυτήν την πιθανή αρνητική επίδραση.

Αν και η πίστη στο κακό μάτι δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά δεδομένα, παραμένει ένα σημαντικό μέρος του πολιτισμού και της παράδοσης σε πολλές κοινότητες. Για να αποτραπεί το «κακό μάτι», οι άνθρωποι οδηγούνται σε εξαιρετικά απλές και περίεργες πρακτικές, όπως το να ξεματιάζουν άλλους με αντικείμενα (πχ λάδι και νερό) και συνοδεία κάποιας ευχής ή προσευχής. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πίστη στο κακό μάτι δεν έχει απολύτως καμία επιστημονική βάση. Στην πραγματικότητα, πολλές φορές οι αρνητικές επιπτώσεις που αποδίδονται στο κακό μάτι μπορούν να εξηγηθούν με φυσικό τρόπο ή του γνωστού μας Placebo, το οποίο το βρίσκουμε και σε άλλες ψευδοεπιστήμες. 

Το αγαπημένο ελληνικό κανάλι στο YouTube, «The Skeptic Theory», ανέβασε ένα εκπληκτικό βίντεο, με το οποίο γίνεται μια επιστημονική και λογική προσέγγιση για το «κακό μάτι» και εξετάζεται κατά πόσο ισχύει. Απόλαυσέ το: 



Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal