«Η τιμή και το χρήμα» - Κατέβασε δωρεάν το βιβλίο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη

Η τιμή και το χρήμα - Δωρεάν βιβλίο και audio book

Λίγα λόγια για τον Συγγραφέα


Ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης (13 Μαρτίου 1872 - 1 Ιουλίου 1923) ήταν Έλληνας συγγραφέας και μεταφραστής, σημαντικός εκπρόσωπος της Επτανησιακής Σχολής. Ασχολήθηκε τόσο με την πεζογραφία όσο και με την ποίηση, ενώ μετέφρασε έργα των Σαίξπηρ, Γκαίτε και άλλων. Τα πιο γνωστά του έργα είναι οι νουβέλες «Η Τιμή και το Χρήμα» και «Κατάδικος» όπως και το μυθιστόρημα «Οι Σκλάβοι στα Δεσμά τους».

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το βιβλίο του Θεοτόκη «Η τιμή και το χρήμα», θεωρείται στην νεοελληνική πεζογραφία ως η πρώτη κοινωνική νουβέλα που ξεφεύγει από τις γνωστές ειδυλλιακές αναπαραστάσεις μιας ζωής ήρεμης, απαλλαγμένης από διλήμματα και κλυδωνισμούς.

Σε μια κλειστή και καθυστερημένη κοινωνία, εγκλωβισμένη σε αδιέξοδα κοινωνικά σχήματα και παράλογες ηθικές προκαταλήψεις, τα πρόσωπα του έργου - η σιόρα Επιστήμη, ο Ανδρέας, ο θείος του - δεν είναι οι γνωστοί καλοσυνάτοι χωρικοί, οι απαλλαγμένοι από τα πάθη, με τις σκληρές ρυτίδες στα πρόσωπα και τους χοντρούς ρόζους στα δάχτυλα. 

Παγιδευμένοι μέσα στα αδιέξοδα που τους επιβάλλει η τάξη τους και η ηθική της μικρής κοινωνίας τους, φέρονται σκληρά, υπολογιστικά, κοιτάζουν το συμφέρον τους, υποκύπτουν στους όρους της ανάγκης και συμβιβάζονται. Συγχρόνως, όμως, είναι και πρόσωπα δραματικά. Αντιμετωπίζουν διλήμματα, αμφισβητούν τις παραδεδομένες αξίες και βρίσκουν κάποιες στιγμές τη δύναμη να κάνουν υπερβάσεις. 

Ο Θεοτόκης εισάγει στην νεοελληνική πεζογραφία μια άγνωστη μέχρι τότε διάσταση: την πολιτικοποιημένη γραφή που αρνείται να ωραιοποιήσει την πραγματικότητα, καταγράφει τα κακώς κείμενα, διαμαρτύρεται και καταγγέλλει.

Μπορείς να κατεβάσεις εντελώς δωρεάν το βιβλίο «Η τιμή και το χρήμα» σε μορφή PDF υπό τις εκδόσεις της Ανοικτής Βιβλιοθήκης του Γιάννη Φαρσάρη. Εκτός του PDF, διατίθεται και σε ακουστική μορφή (Audio book), και θα το βρεις στο δεύτερο download link. 

Είδος αρχείου: PDF, Audio Book
Μέγεθος: 1.3 MB
Σελίδες: 110
Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Θεοτόκης
Πηγή/Εκδόσεις: Ανοικτή Βιβλιοθήκη
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal