Τι είναι το P2P (peer-to-peer) και πόσο ασφαλές είναι

Τι σημαίνει P2P και πόσο ασφαλές είναι


Το P2P ή peer-to-peer, αναφέρεται σε ένα δίκτυο όπου οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται απευθείας πόρους μεταξύ τους, όπως αρχεία εικόνων, βίντεο, μουσική, έγγραφα κ.α, χωρίς την ανάγκη ενδιάμεσου διακομιστή (Server). Αυτό δημιουργεί ένα αποκεντρωμένο περιβάλλον και ιδιαίτερα ασφαλή. 

Όσον αφορά την ασφάλεια, που ανέφερα πιο πάνω, εξαρτάται από τον τρόπο που υλοποιείται το P2P, δηλαδή ο διαμοιρασμός των αρχείων. Κατά κανόνα, τα P2P δίκτυα είναι ανοιχτά, και η ασφάλεια εξαρτάται από τις πρακτικές των ίδιων των χρηστών. Κατά τη μεταφορά αρχείων, υπάρχει πιθανότητα να εκτίθεσαι σε κακόβουλο λογισμικό ή ακόμα και κακόβουλα αρχεία, αν δεν γνωρίζεις από ποιον «τραβάς» τα αρχεία. Είναι σημαντικό να είσαι προσεκτικός και να χρησιμοποιείς αξιόπιστες πηγές και λογισμικά. 

Ένα παράδειγμα P2P, είναι το rDrop, που μέσω αυτή της web εφαρμογής διαμοιράζεις αρχεία μεταξύ δύο συσκευών που βρίσκονται στο ίδιο δίκτυο. Αν τώρα και στις δυο συσκευές γνωρίζεις τον κάτοχό τους (που σίγουρα θα το γνωρίζεις διότι πρέπει να είσαι στο ίδιο τοπικό δίκτυο), και είσαι σίγουρος για τα αρχεία που μεταφέρονται, τότε δεν τίθεται κανένα θέμα ασφαλείας. Επίσης, μια διάσημη λειτουργία P2P γίνεται μέσω των Torrent αρχείων, που παρουσιάσαμε σε προηγούμενο άρθρο. 

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal