Carl Sagan: «Ένα Σύμπαν που δεν φτιάχτηκε για εμάς»

Carl Sagan: Ένα σύμπαν που δεν φτιάχτηκε για εμάς

Στο βίντεο με τίτλο «Ένα Σύμπαν που δεν φτιάχτηκε για εμάς», ο αείμνηστος αστροφυσικός Carl Sagan εκφράζει σκεπτικισμό έναντι των θρησκευτικών αντιλήψεων που θέτουν τον άνθρωπο στο κέντρο του σύμπαντος. Υπογραμμίζει ότι η επιστημονική προσέγγιση, βασισμένη στην παρατήρηση και την ανάλυση των φυσικών φαινομένων, προσφέρει μια διαφορετική οπτική γωνία για τη θέση του ανθρώπου στο σύμπαν.

Ο Sagan εκφράζει αμφιβολίες για τις ανθρωποκεντρικές αντιλήψεις που προβάλλουν οι θρησκείες, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανεξάρτητης σκέψης και της ελεύθερης έρευνας. Παράλληλα, προσπαθεί να ενώσει την επιστημονική κατανόηση με τον σεβασμό προς τις ανθρώπινες αξίες, προτείνοντας μια ολιστική προσέγγιση που συνδυάζει την επιστήμη με την ανθρώπινη εμπειρία. 

Πρόκειται για ένα εκπληκτικό 9λεπτο βίντεο (υποτιτλισμένο στα ελληνικά), που αξίζει να δεις μέχρι τέλους.

Προσωπική άποψη: Νομίζω πώς θα ήταν καλύτερο για την κοινωνία, αντί για θρησκευτικά, να έπαιζαν βίντεο του Carl Sagan στα σχολεία της Ελλάδας. Θα είχαμε έναν κόσμο πολύ καλύτερο, μακριά από επικίνδυνες προκαταλήψεις.

Απόλαυσε το βίντεο



Μπορείς να βρεις και άλλα θέματα που καλύπτουν ένα ευρύτερο φάσμα επιστημών στη στήλη μας «Επιστήμες».

Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal