Dr. Robert Price - Αμφισβήτηση της ιστορικότητας του Ιησού

Dr. Robert Price - Αμφισβήτηση της ιστορικότητας του Ιησού
Ο Dr. Robert Price, καθηγητής Θρησκευτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, είναι ένας από τους πιο γνωστούς και αμφιλεγόμενους μελετητές του Ιησού. Στο βιβλίο του «Jesus: Myth or Reality?», ο Price υποστηρίζει ότι ο Ιησούς δεν ήταν ιστορικό πρόσωπο, αλλά μάλλον ένας μυθικός χαρακτήρας που δημιουργήθηκε από τους πρώτους χριστιανούς.


Η άποψη του Price βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, όπως:

  • Έλλειψη σύγχρονων πηγών: Δεν υπάρχουν αξιόπιστες πηγές που να επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του Ιησού από την εποχή του. Οι πρώτες αναφορές στον Ιησού χρονολογούνται δεκαετίες ή και αιώνες μετά τον θάνατό του.
  • Οι αντιφάσεις στις ευαγγελικές αφηγήσεις: Τα τέσσερα ευαγγέλια παρουσιάζουν διαφορετικές εκδοχές για τη ζωή και το έργο του Ιησού, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για την ακρίβειά τους.
  • Η ομοιότητα με άλλους μύθους: Η ιστορία του Ιησού παρουσιάζει ομοιότητες με μύθους άλλων θρησκειών, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να μην είναι μοναδική.

Ο Price ισχυρίζεται ότι ο μύθος του Ιησού δημιουργήθηκε από τους πρώτους χριστιανούς ως απάντηση στην ρωμαϊκή κατοχή και καταπίεση. Ο Ιησούς, σύμφωνα με τον Price, παρουσιάστηκε ως ένας μεσσίας που θα έσωζε τον λαό του από την καταπίεση και θα έφερνε μια νέα εποχή δικαιοσύνης και ειρήνης.

Η άποψη του Price έχει δεχθεί έντονη κριτική από άλλους μελετητές του Ιησού, οι οποίοι αμφισβητούν τα επιχειρήματά του και υποστηρίζουν ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για την ιστορικότητα του Ιησού.

Παρόλα αυτά, η άποψη του Price παραμένει μια σημαντική φωνή στον ακαδημαϊκό διάλογο για τον Ιησού και έχει συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση των πρώιμων χριστιανικών κειμένων και της ανάπτυξης του χριστιανισμού.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η άποψη του Price δεν αποτελεί ομόφωνη άποψη στους μελετητές του Ιησού. Αρκετοί από αυτούς εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο Ιησούς ήταν ιστορικό πρόσωπο.

Μια πολύ ωραία συνέντευξή του στο YouTube που έδωσε στο MythVision Podcast και έχει υποτιτλιστεί στα ελληνικά, μπορείς να παρακολουθήσεις ευθύς αμέσως: 



Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal