Πόσες φορές έχεις πιάσει τον εαυτό σου να προσπαθεί να χωρέσει τη λογική μέσα σε μια πίστη που δεν τα πάει καλά με την… επιστημονική μέθοδο; Αν μεγάλωσες μέσα στον χριστιανισμό - ή σε οποιοδήποτε αυστηρό θρησκευτικό πλαίσιο - τότε μάλλον έχεις συνηθίσει να αποδέχεσαι κάποιες «αλήθειες» χωρίς ερωτήσεις.
Ο συγγραφέας του blog losingod (Χάνοντας τον Θεό), καταγράφει αυτήν ακριβώς τη μεταστροφή: από την τυφλή αποδοχή στη νηφάλια αμφισβήτηση. Από τον Ιωνά μέσα στο κήτος μέχρι το σταμάτημα του ήλιου και την ανάσταση του Λαζάρου, όλα ήταν… «δυνατά δια του Κυρίου». Κι όταν συνέβαινε κάτι τραγικό; Ο Θεός «είχε τους λόγους του». Πάντα.
Αλλά τι γίνεται όταν τα ερωτήματα γίνουν πολλά και οι απαντήσεις μοιάζουν με ακροβατικά λογικής; Όταν η θεολογία ντύνεται με περίπλοκους όρους για να εξηγήσει το ανεξήγητο; Όταν αντί να απαντά, κάνει κύκλους γύρω από την ερώτηση;
Ο αρθρογράφος ξεγυμνώνει με αιχμηρό τρόπο τις απολογητικές τακτικές που ξεκινούν από την «πίστη-δεδομένο» και όχι από την αναζήτηση της αλήθειας. Παραθέτει εννιά βαθιά υπαρξιακά ερωτήματα (που θα έκαναν ακόμα και θεολόγο να ιδρώσει), και καταλήγει σε μια απλή διαπίστωση: το σύμπαν δεν χρειάζεται θεϊκή παρέμβαση για να λειτουργεί. Οι φυσικοί νόμοι αρκούν. Όλα τα υπόλοιπα ίσως είναι ψυχολογικά κατασκευάσματα για να αποφύγουμε το «δεν γνωρίζω».
Το δυνατό μήνυμα του άρθρου είναι ότι η απελευθέρωση δεν έρχεται όταν έχεις όλες τις απαντήσεις, αλλά όταν σταματάς να προσπαθείς να χωρέσεις τα πάντα σε ένα έτοιμο, προκαθορισμένο πλαίσιο. Και όχι, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πετάξεις στα σκουπίδια την παράδοση ή τις ρίζες σου. Αλλά καλό είναι πού και πού να κάνεις ένα… format στον τρόπο που σκέφτεσαι. Με backup βέβαια, μην το παρακάνουμε!
Συνοψίζοντας, θα έλεγα ότι το άρθρο που ακολουθεί δεν είναι επίθεση στην πίστη. Είναι ένας ειλικρινής στοχασμός για το πώς η ανάγκη για απαντήσεις πολλές φορές μάς οδηγεί σε αδιέξοδα. Και το να αναρωτιέσαι δεν είναι βλασφημία - είναι ανθρώπινο.
Διάβασε το άρθρο, αξίζει: Αυτό δεν βγάζει κανένα νόημα πλέον... (από το Blog: Χάνοντας τον Θεό)
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης
Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις με μια δωρεά στο Paypal