[How to]: Ανάκτηση διαγραμμένων αρχείων του υπολογιστή μας

Ανάκτηση χαμένων αρχείων


Χάρη σε διάφορα freeware προγράμματα που υπάρχουν στο διαδίκτυο, έχουμε τη δυνατότητα να ανακτούμε αρχεία που διαγράψαμε κατά λάθος από τον σκληρό μας δίσκο ή από κάποιο Usb στικάκι. Μιλάμε καθαρά για σκληρούς HDD και όχι SSD, διότι οι τελευταίοι διαθέτουν διαφορετική τεχνολογία και στην ουσία διαγράφουν οριστικά τα αρχεία που διαγράψαμε. Πιο συγκεκριμένα, σε αντίθεση με τους δίσκους HDD, όλοι οι σύγχρονοι SSD, είτε SATA είτε M.2 NVME, έχουν τη λειτουργία TRIM. Η λειτουργία αυτή ουσιαστικά διαγράφει σε φυσικό επίπεδο τα δεδομένα, που μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες η ανάκτηση αρχείων στο σπίτι να έχει επιτυχία. Αντιθέτως, οι HDD σκληροί δίσκοι παραμένουν στον υπολογιστή μας. Περισσότερα θα δείτε στα δύο βίντεο που παραθέτουμε πιο κάτω.

Τρανό παράδειγμα είναι το recuva, το οποίο φιλοξενούμε στο site μας, και είναι αρκετά αξιόπιστο, αδελφάκι του δημοφιλής Ccleaner της εταιρίας piriform. Σας παραθέτουμε ένα ωραίο video από τους τεχνικούς της ελληνικής εταιρίας ανάκτησης δεδομένων Tic Tac., όπου μας εξηγούν τη διαδικασία ανάκτησης διαγραμμένων αρχείων από τον σκληρό δίσκο ή από στικάκι με το δωρεάν πρόγραμμα Recuva.



Άλλα προγράμματα που κάνουν ανάκτηση είναι το «EASEUS Data Recovery Wizard», το οποίο παρουσιάσαμε και αυτό στο site μας, και το TestDisk & PhotoRec. Πρόσφατα, το pcsteps.gr ανέβασε ένα κατατοπιστικό βίντεο που μας αναλύει με διάφορους τρόπους την ανάκτηση δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων και των προγραμμάτων που σας υποδείξαμε: 



Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram