Ψάξε στο dwrean.net:

#37 Arduino Ψηφιακό FM Ραδιόφωνο

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015


Στο σημερινό μάθημα μας θα δούμε πως μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε ένα ψηφιακό ραδιόφωνο με την βοήθεια του Arduino uno. Ο σταθμός (σε MHz), η ένταση του σήματος και αν είναι stereo ή mono θα φαίνονται στην lcd οθόνη.

Δείτε το βίντεο με την κατασκευή μας:Τα υλικά που θα χρειαστούμε:


  • Arduino uno
  • TEA5767 Radio module
  • Οθόνη Nokia 5110 (ISP-pcb module)
  • Ποτενσιόμετρο ~4.7Κ
  • 2 push buttons
  • 2speakers

Το κύκλωμα μας σε breadboard:

To ΤΕΑ5767 Radio Module έχει έξοδο 3.5mm για εξωτερικά ακουστικά/ηχεία. Δεν μπορείς όμως να ρυθμίσεις την ένταση αλλά ούτε να οδηγήσεις απευθείας ηχεία χωρίς ενισχυτή. Έτσι για τον σκοπό αυτό χρησιμοποίησα το LM386 Audio Amplifier Module και ένα ποτενσιόμετρο για τον έλεγχο της ένταση στα ηχεία/ρόδες μου. Αυτό σημαίνει πως η χρήση τους είναι προαιρετική και εαν εσείς θέλετε να φτιάξετε ένα απλό ράδιο (χωρίς εσωτερικά ηχεία) τότε μπορείτε να τα παραλείψετε

(κλικ για μεγέθυνση)

Η κατασκευή: 

Βάλτε την φαντασία σας να δουλέψει και φτιάξτε κάτι ωραίο και μοναδικό για εσάς. Εγώ έκοψα ένα ξύλο τύπου balsa σε σχήμα αυτοκινήτου του οποίου οι ρόδες είναι ηχεία! Όταν κάνετε εργασίες κοπής φροντίστε να έχετε πάρει πρώτα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας! Πριν ξεκινήσετε βάλτε τα εξαρτήματα πάνω στην επιφάνεια και κάντε σημειώσεις ώστε να είστε σίγουροι πως θα χωράνε όταν θα κοπεί. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Κώδικας και βιβλιοθήκες:

Πριν περάσετε τον κώδικα είναι απαραίτητο να περάσετε τις παρακάτω βιβλιοθήκες στον φάκελο libraries του Arduino ide. Αν δεν γνωρίζετε που βρίσκετε δείτε το βίντεο κάνοντας κλικ εδώ.


Ο κώδικας δημιουργήθηκε απ' τον nicuflorica.blogspot.ro και τον ευχαριστώ πολύ που τον μοιράστηκε. Εγώ έκανα κάποιες βελτιώσεις και πρόσθεσα και σχόλια (στα Αγγλικά) για να μπορέσετε να τον καταλάβετε.


Συντάκτης Βασιλάκης Μιχάλης 
 
 

Social Media

Ακολουθήστε μας στα Σόσιαλ Μίντια:

Paypal Donate

Αν θέλεις να συνεισφέρεις στο έργο μας, μπορείς να κάνεις μια δωρεά μέσω Paypal:

Έτσι μας είπαν να σας πούμε...

Για να είσαι σένιος και ντόμπρος όπως είμαστε εμείς, κάτσε και βλεφάρισε το παρακάτω κειμενάκι:

Φιλικοί σύνδεσμοι

Μας αγαπούν και τους αγαπάμε:

Χρήσιμα | Ο γιατρός του Android | Ειδησεις | xariseto.gr

Big Brother

Αυτή τη στιγμή στο site μας σουλατσάρουν ολοζώντανα τύποι που ξέρουν τι θα πει ποιότητα