Porteus Kiosk - Ελαφριά διανομή για κοινόχρηστους υπολογιστές

Linux διανομή ελαφριά για κοινόχρηστους χώρους ή και για το σπίτι

Το Porteus Kiosk είναι ένα Linux λειτουργικό σύστημα ειδικά φτιαγμένο για κιόσκια και δημόσιους προσβάσιμους ηλεκτρονικούς υπολογιστές όπου θέλουμε να πάρουμε πληροφορίες για κάποια περιοχή, υπηρεσία, κατάστημα κτλ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διάφορα καταστήματα για να παρέχει πληροφορίες και διαφημίσεις στου πελάτες τους. Υποστηρίζει ακόμα και touch screen οθόνες.

Αυτό όμως, δεν αποτρέπει τον χρήστη να χρησιμοποιήσει αυτή την διανομή στο σπίτι του ως κοινόχρηστο υπολογιστή σε ένα παλιό σύστημα που τρώει σκόνη για χρόνια στην αποθήκη. To Porteus Kiosk είναι πολύ ελαφρύ (μόνο 97 mb χωρητικότητα) και μπορεί να εγκατασταθεί σε μηχανήματα με χαμηλά Specs.

Το βασικό όμως της διανομής αυτής όπως και σε οποιαδήποτε διανομή Linux, είναι η δυνατότητα να το τρέξουμε από ένα USB φλασάκι, μία SSD κάρτα ή και CD χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης. Γι αυτή την δουλειά, σας προτρέπουμε να χρησιμοποιήσετε το Rufus ή το Etcher.

Το Porteus Kiosk έχει περιορισμό για χρήση μόνο μέσω web browser. Επίσης, το πρόγραμμα περιήγησης είναι κλειδωμένο από downloads ώστε να μην επιτρέπετε σε κανέναν να κατεβάζει αλλότρια. Όταν κάποιος πάρει την πληροφορία που θέλει και κλείσει τον browser, δεν αποθηκεύεται τίποτα σε αυτό, κωδικοί, σελίδες κτλ ώστε να είναι «καθαρό» για χρήση από τον επόμενο πελάτη/χρήστη.

Επίσης, να πούμε ότι αν σκοπεύετε να το εγκαταστήσετε σε μηχανήματα με 32bit αρχιτεκτονική, τότε πρέπει να κατεβάσετε άλλη έκδοση της διανομής, την οποία θα βρείτε εδώ.

Υπάρχουν και άλλες εκδόσεις, όπως η Cloud, η Thin Client και η Server, που προορίζονται για πιο εξειδικευμένες χρήσεις. Για περισσότερες πληροφορίες κάντε κλικ στα linκ των ονομάτων.

Έκδοση: 4.9.0
Μέγεθος: 97 MB
Λειτουργικό σύστημα: Linux
Κατασκευαστής: Porteus Solutions
Πηγή: porteus-kiosk.org
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης


Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram