#74 Φτιάχνοντας ένα ρομποτικό όχημα με το Arduino - Φωνητικές εντολές



Στο σημερινό και τελευταίο μέρος της σειράς "Φτιάχνοντας ένα ρομποτικό όχημα με Arduino" θα χρησιμοποιήσουμε μια Android εφαρμογή για να κινήσουμε το όχημα μας μέσω φωνητικών εντολών.

Η Android εφαρμογή που θα χρησιμοποιήσουμε λέγετε "BT Voice Control for Arduino" και μπορείτε να την κατεβάσετε δωρεάν απ΄ εδώ (developer SimpleLabsIN).


Στην ουσία αυτό που κάνει η εφαρμογή είναι να στέλνει τις λέξεις σειριακά στο Arduino. Οι λέξεις ξεκινάνε με '*' και τελειώνουν με '#'. Δεδομένου οτι το Arduino "καταλαβαίνει" μόνο λατινικούς χαρακτήρες, οι λέξεις αυτές πρέπει να είναι στα Αγγλικά. Έτσι αν θέλουμε να κινήσουμε το όχημα μας ευθεία θα πατήσουμε το κουμπί της εφαρμογής και θα πούμε "Forward". Η εφαρμογή θα στείλει στο Arduino το string "*Forward#" ή "*forward#". Οι εντολές που καταλαβαίνει είναι οι παρακάτω:

  • Forward - *Forward#
  • Backward - *Backward#
  • Left - *Left#
  • Right - *Right#
  • Stop - *Stop#

Καμιά φορά η εφαρμογή στέλνει τις λέξεις με το πρώτο γράμμα μικρό. Αυτό μπορούμε να το ελέγξουμε μέσα στην if του κώδικα παρακάτω. Αν λόγω προφοράς δεν στέλνετε σωστά μια εντολή μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια άλλη λέξη και να την προσθέσετε στον κώδικα μέσα. Για παράδειγμα για να πάει πίσω μπορούμε να του πούμε Backward ή Reverse, οπότε αυτό που περιμένει το Arduino μπορεί να είναι *Backward# ή *backward# ή *Reverse# ή *reverse#.

Κώδικας


Τώρα μπορείτε να ενώσετε τα κομμάτια κώδικα και να φτιάξετε το δικό σας σούπερ Arduino ρομπότ!

Συντάκτης: Βασιλάκης Μιχάλης
www.ardumotive.com Το μεγαλύτερο ελληνικό site για το Arduino