Είπαν για εμάς: Συνέντευξη στην Μαρία-Άννα Τανάγια

Συνέντευξη στην Μαρία-Άννα Τανάγια


Την 29/10/2012 ο Κυριάκος Οικονομίδης παραχώρησε μια συνέντευξη στην δημοσιογράφο Μαρία-Άννα Τανάγια και στο Online περιοδικό Publishit Magazine, όπου μίλησε για το dwrean.net, πως ξεκίνησε η ιδέα του site και πολλά άλλα που ίσως σου φανούν ενδιαφέρον.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

Μια ιστοσελίδα για άπειρο δωρεάν και κυρίως νόμιμο download! Αυτή ήταν η ιδέα του Κυριάκου Οικονομίδη, ο οποίος δημιούργησε το dwrean.net. Εκτός από δωρεάν προγράμματα, παιχνίδια και εφαρμογές, εμείς βρήκαμε ενδιαφέρον και σε όσα μας είπε!

Συνέντευξη: Μαρία-Άννα Τανάγια


  • Πώς αποφάσισες να δημιουργήσεις το dwrean.net; Αλήθεια, γιατί δωρεάν; 

Το dwrean.net δημιουργήθηκε αφενός από την αγάπη για το ελεύθερο και δωρεάν λογισμικό και αφετέρου από την ανάγκη κάποιων φίλων, που ήταν όχι και τόσο γνώστες του χειρισμού των Η/Υ, για να βρίσκουν εύκολα και γρήγορα χρήσιμο δωρεάν λογισμικό. Το ονομάσαμε δωρεάν για το αυτονόητο: όλα τα προγράμματα που δημοσιεύουμε στο site είναι απολύτως νόμιμα και δωρεάν!

  • Τι δωρεάν προγράμματα, παιχνίδια και εφαρμογές μπορεί να βρει κανείς; 

Τα πάντα, χωρίς υπερβολή. Μπορείτε να βρείτε δωρεάν εφαρμογές γραφείου, επαγγελματικές εφαρμογές σχεδίου, επεξεργασίας φωτογραφίας και βίντεο, εγγραφής CD/DVD, εφαρμογές που “καθαρίζουν” το σύστημα του υπολογιστή μας από περιττά αρχεία, δωρεάν Antivirus και πολλά άλλα! Από παιχνίδια μπορείτε να συναντήσετε μία μεγάλη γκάμα από αξιόλογες προσπάθειες ερασιτεχνών προγραμματιστών αλλά και επαγγελματιών του είδους!

  • Πρέπει να είναι κάποιος τρελός nerd για να επισκεφθεί και να βρει κάτι χρήσιμο στην ιστοσελίδα σου ή απευθύνεται και σε μας που ψάχνουμε μόνο κανένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας; 

Ως επί το πλείστον απευθυνόμαστε σε αρχάριους χρήστες και αυτό φαίνεται από την ηλικιακή ομάδα που επισκέπτεται το site μας. Τα στατιστικά λένε ότι η ηλικιακή ομάδα 45 -55 κατέχει τα πρωτεία επισκεψιμότητας του ιστοχώρου μας! Οι έμπειροι χρήστες, ίσως γνωρίζουν τον τρόπο και κατευθύνονται απευθείας στην πηγή του προγράμματος. Δεν παύει όμως να είμαστε χρήσιμοι και σε αυτούς. Είναι καλό ένας έμπειρος χρήστης να βλέπει κατηγοριοποιημένα και έτοιμα προς κατέβασμα εκατοντάδες προγράμματα και παιχνίδια, κερδίζει πολύτιμο χρόνο!

  • Ποια είναι τα πλέον δημοφιλή δωρεάν προγράμματα που ψάχνει κάποιος; 

Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για προγράμματα που χρησιμοποιούνται για να κατεβάζουν βίντεο από διάφορες υπηρεσίες όπως Youtube, Dailymotion κλπ. Προγράμματα για διαχείριση των μουσικών συλλογών όπως και το “κόψιμο” των τραγουδιών (mp3 cutter) για τη χρησιμοποίησή τους ως Ringtone.

  • Το YouTube απαγόρεψε το κατέβασμα, το Facebook από τη στιγμή που μπήκε στο χρηματιστήριο προμοτάρει τις πληρωμένες διαφημίσεις των Fan Page, κτλ. Ποια η γνώμη σου, σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να πληρώσει κάποιος για μια διαδικτυακή υπηρεσία; 

Όσον αφορά στο κατέβασμα τραγουδιών από το Youtube, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και οι νόμοι που το διέπουν θα έπρεπε να αναθεωρήσουν αρκετά πράγματα! Καθαρά προσωπική γνώμη, εφόσον τα τραγούδια διατίθενται δωρεάν για να τα ακούσουμε, θα έπρεπε να τα κατεβάζουμε και άφοβα!
Το Facebook είναι μία μεγάλη εταιρία και φυσικά ενδιαφέρεται για την οικονομική της ανάπτυξη. Πιστεύω πως εφόσον δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό αντίκτυπο στους απλούς χρήστες του, καλά κάνει και χρεώνει κάποιες υπηρεσίες της! Εξάλλου, πολλοί επιχειρηματίες και επαγγελματίες, εκμεταλλεύονται τη δωρεάν διαφήμιση μέσω Facebook, δημιουργώντας εύκολα σελίδες και ομάδες με χιλιάδες μέλη. Λογικό μου φαίνεται το Facebook να το δει αυτό και να το εκμεταλλευτεί οικονομικά.
Εν κατακλείδι, θα έπρεπε να πληρώνουμε για διαδικτυακές υπηρεσίες, εφόσον τις εκμεταλλευόμαστε για τη δική μας οικονομική ανάπτυξη!

  • Διάφορες διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα αγωνίζονται για να προωθήσουν τη Διακήρυξη για την Ελευθερία του internet, θυμόμαστε ενδεχομένως όλοι τον χαμό που είχε γίνει με το SOPA. Ποια είναι η γνώμη σου;

Ένας από τους λόγους που δημιουργήθηκε το Dwrean.net είναι αυτός: Η προώθηση της Ελευθερίας του ίντερνετ μέσα από την διακίνηση του ελεύθερου και δωρεάν λογισμικού. Το SOPA αποδείχτηκε μία μεγάλη γκάφα και γι’ αυτό δεν ευδοκίμησε.

  • Πόσο ελεύθερο μπορεί και πρέπει να είναι το διαδίκτυο; Και κατά πόσο αυτό είναι εφικτό; Πώς εξασφαλίζονται τα πνευματικά δικαιώματα κάποιου; 

Το διαδίκτυο, σε επίπεδο μετάδοσης γνώσης και ιδεών θα έπρεπε να παραμείνει ελεύθερο! Πνευματικά δικαιώματα φυσικά και πρέπει να προστατεύονται, αλλά όχι να καταχράζονται. Θα σταθώ και θα συμφωνήσω σε μία φράση ενός γνωστού τραγουδοποιού, που όταν ερωτήθηκε να πει τη γνώμη του για τα παράνομα downloads των τραγουδιών του, απάντησε: “Εφόσον με αυτό τον τρόπο τα τραγούδια μου γίνονται πιο γνωστά στο ευρύ κοινό, μόνο καλό μου κάνει!

  • Τέλος, θα ήθελα να μου προτείνεις 5 προγράμματα-παιχνίδια που θα πρέπει να κατεβάσω στον υπολογιστή μου από το dwrean.net για: να διευκολύνω τη ζωή μου ή να περάσω ευχάριστα την ώρα μου. 

Είναι δύσκολο να σου απαντήσω με μόνο 5! θα προσπαθήσω όμως:
1. Photoscape -Δωρεάν επεξεργασίας φωτογραφίας
2. Format Factory – δωρεάν πρόγραμμα μετατροπής αρχείων ήχου, βίντεου και εικόνας
3. Advanced SystemCare Free – Δωρεάν εφαρμογή για τον καθαρισμό και την συντήρηση του Υπολογιστή!
4. Avira AntiVir Personal - Δωρεάν Antivirus
5. 1821 ”Αγώνας για την Ελευθερία” – Δωρεάν Ελληνικό Παιχνίδι

Αρχείο της συνέντευξης από το Archive.org


Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram