[22/11]: Σαν Σήμερα στον κόσμο της Τεχνολογίας και του Διαδικτύου

Σαν Σήμερα στην Τεχνολογία


• Την 22 Νοεμβρίου του 1995, η Walt Disney Pictures κυκλοφορεί την παραγωγή της Pixar Animation Studios Toy Story, την πρώτη μεγάλη κινηματογραφική ταινία που δημιουργείται με animation και παράγεται αποκλειστικά από υπολογιστή. Μια πρωτοποριακή ταινία για την εποχή του, το Toy Story έθεσε το πρότυπο για όλες τις μελλοντικές ταινίες κινουμένων σχεδίων με υπολογιστή.



Οι Τομ Χανκς και Τιμ Άλεν δανείζουν τις φωνές τους στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Η υπόθεση είναι βασισμένη στην ιστορία μιας ομάδας παιχνιδιών, τα οποία προσποιούνται ότι είναι άψυχα αντικείμενα μπροστά στους ανθρώπους και εστιάζει στην υφασμάτινη κούκλα Σερίφη Γούντι και στον πλαστικό αστροναύτη Μπαζ Λαϊτγίαρ.


• Την 22 Νοεμβρίου του 2013, ο δημιουργός του Παγκόσμιου Ιστού (WWW) Βρετανός σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι, προειδοποιεί ότι η δημοκρατική φύση που έως τώρα χαρακτήρισε το διαδίκτυο, κινδυνεύει από «ένα ογκούμενο κύμα παρακολουθήσεων και λογοκρισίας».



Η Ελλάδα, πάντως, που βρίσκεται στην 26η θέση του δείκτη Web Index για το 2013, θεωρείται μία από τις χώρες όπου το διαδίκτυο είναι κατ’ εξοχήν ελεύθερο και ανοικτό για την έκφραση απόψεων. Το 94% των χωρών δεν έχουν επαρκή εποπτεία των κυβερνητικών «παρεμβολών» στο διαδίκτυο, ενώ το 30% των κρατών μπλοκάρουν ή φιλτράρουν το πολιτικό περιεχόμενο στο Ίντερνετ, σύμφωνα με τη νέα ετήσια έκθεση του Ιδρύματος Παγκόσμιου Ιστού, που ο ίδιος ο σερ Τιμ έχει δημιουργήσει.


• Την 22 Νοεμβρίου του 2016, μαθαίνουμε ότι περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους του πλανήτη δεν χρησιμοποιούν το Ίντερνετ, κυρίως λόγω του απαγορευτικού κόστους του, σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα.




Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (UIT), που εδρεύει στη Γενεύη, 3,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι, από τα 7,4 δισεκατομμύρια που αριθμεί ο πλανήτης, δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Σε δυσχερέστερη θέση βρίσκονται "οι γυναίκες, οι ηλικιωμένοι, οι άνθρωποι χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, οι πιο φτωχοί και οι κάτοικοι αγροτικών περιοχών".


Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram