Windows 11 - Πότε τα εγκαθιστώ και τι νέο υπάρχει

Windows 11 - δωρεάν η αναβάθμιση


Τα Windows 11 είναι επίσημα πλέον στο δρόμο της αναβάθμισης, φέρνοντας την πρώτη σημαντική και σχεδόν καθολική ενημέρωση στην πλατφόρμα των Windows από την έναρξη των Windows 10 το μακρινό πλέον 2015. Θα βρούμε ένα νέο γραφικό περιβάλλον και πολλές νέες δυνατότητες που στοχεύουν στην ενίσχυση της παραγωγικότητας καθώς περισσότερος κόσμος δουλεύει μεταξύ σπιτιού και γραφείου.

Στο ερώτημα που όλοι ψάχνουν απάντηση, είναι αν από τα Windows 10 θα έχουμε δωρεάν αναβάθμιση στα Windows 11, η Microsoft μάς λέει ένα μεγάλο ΝΑΙ και αυτά θα είναι διαθέσιμα μέχρι τα Χριστούγεννα του 2021.  Αρκεί όμως ο υπολογιστής μας να είναι συμβατός με τη νέα αναβάθμιση, και αυτό μπορούμε να το δούμε πολύ εύκολα εδώ.

Τι αλλάζει στα Windows 11

• Σχεδιασμός και γραφικό περιβάλλον

Τα Windows 11 φέρνουν ένα ολοκαίνουργιο γραφικό περιβάλλον, που μοιάζει περισσότερο σε έναν υπολογιστή Mac. Διαθέτει καθαρό σχεδιασμό με στρογγυλεμένες γωνίες και παστέλ αποχρώσεις. Το μενού Έναρξη μπορούμε να το μετακινήσουμε στο κέντρο της οθόνης μαζί με όλη τη γραμμή εργασιών. Φυσικά, μπορούμε και αν το αφήσουμε στα αριστερά, αν προτιμάμε, όπως είναι στα Windows 10.

• Ενσωμάτωση εφαρμογών Android

Αυτό και αν είναι φοβερό νέο! Οι εφαρμογές Android έρχονται στα Windows 11 και θα μπορούν να εγκατασταθούν από το επίσης νέο Microsoft Store, μέσω του Amazon Appstore. Αυτό είναι κάτι που οι χρήστες των Windows περίμεναν εδώ και χρόνια και πλέον γίνεται πραγματικότητα.

• Καλύτερη υποστήριξη εικονικής επιφάνειας εργασίας (Virtual Desktop)

Τα Windows 11 θα μας επιτρέψουν να ρυθμίσουμε τις εικονικές επιφάνειες εργασίας με τρόπο που μοιάζει περισσότερο με υπολογιστές Mac και θα μπορούμε να κάνουμε εναλλαγή μεταξύ πολλαπλών virtual Dekstops ταυτόχρονα για προσωπική χρήση, εργασία, σχολείο ή παιχνίδια. Στα Windows 10, αυτό ήταν πιο δύσκολο να ρυθμιστεί και να χρησιμοποιηθεί.

• Μεγιστοποίηση της παραγωγικότητας

Αποκτούμε πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές που χρειαζόμαστε και μπορούμε να εκτελέσουμε με ευκολία πολλές εργασίες ταυτόχρονα χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως το «Κούμπωμα διατάξεων», οι «Επιφάνειες εργασίας» και τη νέα, πιο διαισθητική εμπειρία «επαναγκύρωσης» όπως την ονομάζει η Microsoft.

• Νέος τρόπος για επικοινωνία

Μπορούμε να συνδεθούμε άμεσα με τα πρόσωπα που μας ενδιαφέρουν κατευθείαν από την επιφάνεια εργασίας με την εφαρμογή Microsoft Teams. Δωρεάν επικοινωνία μέσω απλής κλήσης ή βίντεο-συνομιλίας.

• Προσαρμόζουμε στα μέτρα μας τα δωρεάν Widgets

Με τον Microsoft Edge και μια πληθώρα widgets για να επιλέξουμε, μπορούμε να προσαρμόσουμε στα γούστα μας πώς θα ενημερωνόμαστε για ποικίλα θέματα όπως ειδήσεις, καιρός, ψυχαγωγία κ.α 

• Xbox και Windows 11

Τα Windows 11 ανεβάζουν την εμπειρία των παιχνιδιών σε ένα εντελώς νέο επίπεδο με δυνατότητες γραφικών που ανταγωνίζονται επάξια την πραγματικότητα. Μπορούμε να έχουμε το Xbox Game Pass, το οποίο μας δίνει πρόσβαση σε περισσότερα από 100 παιχνίδια υψηλής ποιότητας.


Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram