Τα Greeklish κράτα τα για τον εαυτό σου!

greeklish για ηλίθιους

Πολλές και αντικρουόμενες συζητήσεις γίνονται και συνεχίζουν να γίνονται για τη γραφή με Greeklish και όχι άδικα. Ας δούμε όμως τι λέει η Wikipedia για τα Greeklish: 

«Τα Greeklish (Γκρίκλις), από τις λέξεις greek (ελληνικά) και english (αγγλικά), γνωστά και ως Grenglish, Λατινοελληνικά ή Φραγκολεβαντίνικα, είναι η ελληνική γλώσσα γραμμένη με το λατινικό αλφάβητο. Είναι ένα είδος μεταγραφής.

Ο όρος «Φραγκολεβαντίνικα» είναι ο Ελληνικός και Λεβαντίνικος όρος για τη χρήση του Λατινικού αλφαβήτου για την γραφή Ελληνικών. (Φράγκος είναι ο ελληνικός και λεβαντίνικος όρος για τους δυτικούς Ευρωπαίους, και κατά επέκταση τους Ρωμαιοκαθολικούς)

Στις μέρες μας, δεν υπάρχει κανένας -σοβαρός- λόγος να γράφει κάποιος με λατινικούς χαρακτήρες στα ελληνικά, αφού οι παλιές δικαιολογίες του τύπου «στο net cafe που είμαι, οι υπολογιστές δεν έχουν ελληνικούς χαρακτήρες» ή «ο υπολογιστής μου είναι από το εξωτερικό και δεν έχει το ελληνικό πληκτρολόγιο», αποτελούν παρελθόν και όλοι οι σύγχρονοι υπολογιστές διαθέτουν το ελληνικό αλφάβητο. Επίσης, όσοι είστε ανορθόγραφοι, γράφοντας με greeklish, δεν πρόκειται να μάθετε ποτέ να γράφετε σωστά και ίσως χειροτερέψει η γραφή σας. Τόσα και τόσα αυτόματα ορθογραφικά προγράμματα υπάρχουν και μάλιστα ενσωματωμένα σε όλους τους γνωστούς browsers. Δεν υπάρχει δικαιολογία! 

Είμαι ενάντια σε αυτούς που γράφουν με Greeklish για έναν και μοναδικό λόγο: Δεν υπάρχει σεβασμός προς στον συνομιλητή μας όταν τα Greeklish γράφονται χωρίς την αποδοχή του και χωρίς να τον ρωτήσουμε, και το χειρότερο, όταν τα γράφεις δημόσια!  Καλά τα λέει ο Άγγελος από το Pcsteps όταν αναφέρει πως τα greeklish σε δημόσιο λόγο...είναι για ηλίθιους

Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να προσπαθεί να διαβάσει τα greeklish σου όταν το κάνεις δημόσιο post στα Social media ή σε Forums. Πόσο μάλιστα, όταν θέλεις να επικοινωνήσεις με κάποιον μέσω email ή Chat room. Στη μόνη περίπτωση που είναι αποδεκτή η γραφή με Greeklish, είναι όταν ο συνομιλητής σου είναι σύμφωνος σε αυτό και σε ιδιωτικό χώρο! 

Επομένως, μην ξινίζεις όταν σε διάφορα sites και σελίδες στα Social Media, σου απαγορεύουν τα greeklish και αν δεν συμμορφωθείς με τους κανόνες, γίνεται ban ο λογαριασμός σου. Τελευταία όμως, έχω διαπιστώσει, πως αρχίζει και το καταλαβαίνει ο κόσμος και βλέπουμε να μειώνεται η γραφή με Greeklish. 

Ανακεφαλαιώνοντας: τα Greeklish σε δημόσιο θέα αποτελούν έλλειψη σεβασμού προς τους ανθρώπους που σε διαβάζουν. 


Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram