Πως δημιουργούμε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και να τους θυμόμαστε για πάντα

Ισχυροί κωδικοί πρόσβασης

Πριν ξεκινήσουμε να σου πούμε τρόπους δημιουργίας ισχυρών κωδικών, καλό είναι να απαντήσεις στις τρεις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Χρησιμοποιείς τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για πάνω από ένα πράγματα;
  • Υπάρχει κάποιος αριθμός στον κωδικό πρόσβασης, π.χ. ημερομηνία γέννησης, που θα μπορούσε να μαντέψει εύκολα κάποιος;
  • Έχεις βάλει το όνομά σου στον κωδικό πρόσβασης;

Αν ναι, τότε ο κωδικός πρόσβασης μπορεί να είναι ΕΠΙΣΦΑΛΗΣ.


ΒΑΣΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ:

  • Συμπεριλάβετε τουλάχιστον ένα σύμβολο.
  • Συμπεριλάβετε τουλάχιστον ένα ΚΕΦΑΛΑΙΟ και ένα πεζό γράμμα.
  • Οι κωδικοί πρόσβασης θα πρέπει να περιέχουν τουλάχιστον 7 χαρακτήρες.
  • Οι κωδικοί πρόσβασης πρέπει να είναι ευκολομνημόνευτοι (εκτός αν χρησιμοποιείται κάποιος ιστότοπος ή κάποια εφαρμογή διαχείρισης κωδικών πρόσβασης).
  • Οι ιστότοποι και οι εφαρμογές διαχείρισης κωδικών πρόσβασης είναι ιστότοποι/εφαρμογές που βοηθούν
  • τους χρήστες να αποθηκεύουν και να οργανώνουν τους κωδικούς πρόσβασής τους.
  • Οι κωδικοί πρόσβασης δεν πρέπει να είναι μια μεμονωμένη λέξη ή προσωπικές πληροφορίες (ημερομηνία
  • γέννησης, όνομα γονέα κλπ.).
  • Οι κωδικοί πρόσβασης δεν πρέπει να είναι κοινοί μεταξύ ιστότοπων.

Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΠΡΟΥΣ ΣΝΑΙΕΡ

Ο ειδικός σε θέματα ασφάλειας Μπρους Σνάιερ σκέφτηκε μια μέθοδο δημιουργίας κωδικών πρόσβασης το 2008, την οποία προτείνει μέχρι σήμερα. Η λογική είναι η εξής: 

Παίρνετε μια πρόταση και τη μετατρέπετε σε κωδικό πρόσβασης. Η πρόταση μπορεί να είναι οτιδήποτε προσωπικό που μπορείτε να θυμάστε. Παίρνετε τις λέξεις της πρότασης, τις κόβετε και τις συνδυάζετε με μοναδικούς τρόπους για να σχηματίσετε έναν κωδικό πρόσβασης. Δείτε τέσσερα ενδεικτικά παραδείγματα:

  • Petkleim?Dmntv = Pou evala ta kleidia mou? Den mporw na ta vrw.
  • Dbrgapk1pat! = Dio burger apla kai 1 patates!
  • Tpssmarktnspt? = Tha pao sto supermarket, thes na sou paro tipota?
  • Tepigdia!2v! = Thelo epigontos diakopes! 2 vdomades!

ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ 12 ΤΥΧΑΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

Μπορείτε να ξεκινήσετε με μια φράση όπως αυτή: "Mia tu klefti dio tu klefti tris kai ftu xelefteria Gia Olus". Δεν θα πρέπει να είναι μια απλή φράση ούτε μια φράση από κάποιο λογοτεχνικό βιβλίο. Μπορείτε επίσης να γράψετε 12 τυχαίες λέξεις:
"pelekanos bala elato masuri klidia pantofles skiuros xristugenna aftokinito luludi dentro filakas".
Όταν η παραπάνω φράση πρόσβασης μπει σε πρόγραμμα ελέγχου κωδικών πρόσβασης, το πρόγραμμα θα δείξει ότι θα χρειαστούν πάνω από 10.000 αιώνες για να σπάσει!!


Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΕΑ

Οι τεχνικές απομνημόνευσης και τα μνημονικά τεχνάσματα μπορούν να σας βοηθήσουν να θυμάστε έναν κωδικό πρόσβασης που δεν θα μπορεί να σπάσει κανείς. Τουλάχιστον αυτό διατείνονται οι επιστήμονες πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κάρνεγκι Μέλον, οι οποίοι προτείνουν τη χρήση της μεθόδου Πρόσωπο-Ενέργεια-Αντικείμενο (ΠΕΑ) για τη δημιουργία και αποθήκευση κωδικών πρόσβασης που δεν σπάνε.

Η μέθοδος ΠΕΑ έγινε δημοφιλής στο μπεστ σέλερ βιβλίο του Τζόσουα Φόερ «Χορεύοντας με τον Αϊνστάιν». Η μέθοδος έχει ως εξής (χρησιμοποιήστε greeklish):

Επιλέξτε μια εικόνα από ένα ωραίο μέρος (π.χ. Parnitha). Επιλέξτε μια φωτογραφία ενός οικείου ή διάσημου προσώπου (π.χ. babas). Φανταστείτε μια τυχαία ενέργεια μαζί με ένα τυχαίο αντικείμενο (π.χ. O babas peta xartaeto stin Parnitha).
Όταν θα έχετε δημιουργήσει και απομνημονεύσει διάφορες ιστορίες ΠΕΑ, μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε κωδικούς πρόσβασης.
Για παράδειγμα, μπορείτε να πάρετε τα τρία πρώτα γράμματα από τις λέξεις "peta" και "xartaeto" και να δημιουργήσετε το "petxar". Κάντε το ίδιο για άλλες τρεις ιστορίες, συνδυάστε τις λέξεις που θα έχετε φτιάξει, και θα έχετε έναν κωδικό 18 χαρακτήρων που θα φαίνεται εντελώς τυχαίος στους άλλους, αλλά πολύ οικείος σε εσάς.


Πηγή
: https://www.facebook.com/fbgetdigital/
Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram