Password Monster - Πόσο ισχυρός είναι ο κωδικός σου και πόσο χρόνο θέλει για να »σπάσει»

Έλεγξε τη δύναμη του Password σου

Αναρωτήθηκες ποτέ πόσο ισχυρό είναι το Password που χρησιμοποιείς για την τράπεζά σου, το Paypal, το Facebook και όλες αυτές τις σημαντικές υπηρεσίες που χρησιμοποιείς καθημερινά; Αυτό προσπαθεί να μας υπενθυμίσει το Password Monster, ένα online εργαλείο (Password Checker) που σε ενημερώνει πόσο ισχυρός είναι ο κωδικός που θα βάλεις και σε πόσο χρόνο μπορεί να «σπάσει»! 

Πως λειτουργεί 

Το Password Monster χρησιμοποιεί μια ποικιλία τεχνoτροπιών για να ελέγξει πόσο ισχυρός είναι ένας κωδικός πρόσβασης. Χρησιμοποιεί κοινά λεξικά κωδικών πρόσβασης (Word list), κανονικά λεξικά, λεξικά με ονοματεπώνυμα και άλλα. Επίσης, δημιουργεί αντικατάσταση των γραμμάτων με αριθμούς και σύμβολα. Για παράδειγμα, θα αντικαταστήσει τα «A» με το «4» και το «@», το «E» με το «3», το «I» με «1» ή το «!» και πολλά άλλα.
Τέτοιου είδους αντικαταστάσεις, γίνονται συχνά από άτομα που πιστεύουν ότι κάνουν τους κωδικούς πρόσβασης ισχυρότερους, ωστόσο οι επιτήδειοι το γνωρίζουν αυτό, επομένως είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που χρησιμοποιεί το hacking λογισμικό για να σπάσει έναν κωδικό πρόσβασης. 

Οι ιθύνοντες του Password Monster, αναφέρουν:
"Κανένας κωδικός δεν αποθηκεύεται στους servers μας. Ακόμα κι αν γινόταν, δεν έχουμε ιδέα ποιος είσαι!"

Λογικό ακούγεται το παραπάνω αφού καμία εγγραφή στο website δεν είναι υποχρεωτική και κυρίως, είναι γνωστός «παίκτης» στο κόσμο του διαδικτύου. 

Από περιέργεια, δοκίμασα ένα αδύναμο password, αυτό της ημερομηνίας γέννησής μου, και το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να «σπάσει» σε 1,6 δευτερόλεπτα!! Δες την εικόνα που επισυνάπτω.

Αδύναμος Password

 

Αντίθετα, το Password που χρησιμοποιώ στη πραγματικότητα, θα μπορεί να σπάσει σε 526 χρόνια!! Είναι η εικόνα που βλέπεις στην αρχή του άρθρου. 
Τέλος, σε προτρέπω να διαβάσεις ένα άρθρο που γράψαμε για να δημιουργήσεις ένα ισχυρό password.




Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram