Δίας: Μαθαίνουμε για τον μεγαλύτερο πλανήτη του Ηλιακού Συστήματος

Πλανήτης Δίας


Ο Δίας είναι ένας γίγαντας αερίων και αποτελεί τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού συστήματος. Είναι τόσο μεγάλος που θα μπορούσε να περιλάβει στο εσωτερικό του όλους τους άλλους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος. Η μάζα του είναι 318 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα της Γης, και 2,5 φορές μεγαλύτερη του συνόλου των πλανητών και δορυφόρων. Ο όγκος του είναι 1.321 φορές μεγαλύτερος από τον όγκο της Γης. 

Επίσης, ο Δίας έχει σε τροχιά συνολικά 79 δορυφόρους διαφόρων μεγεθών από τους οποίους οι τέσσερις: Γανυμήδης, Καλλιστώ, Ιώ και Ευρώπη ανακαλύφθηκαν από τον Γαλιλαίο όταν παρατήρησε τον ουρανό με το τηλεσκόπιό του το 1610. 

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Παύλος Καστανάς ή Astronio, μας πηγαίνει με ένα εκπληκτικό οπτικοακουστικό ταξίδι στον πλανήτη Δία, γνωρίζουμε τα μεγέθη και τις συνθήκες του πλανήτη αλλά και τις παρατηρήσεις των δορυφόρων του Δία που έκανε ο Γαλιλαίος, οι οποίες άλλαξαν δραματικά τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο. Όλα αυτά με εκλαϊκευμένο και άκρως θελκτικό αφηγηματικό τρόπο. 

Απόλαυσε το βίντεο:




Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram