[Τι Σημαίνει]: Κρυπτογράφηση End-to-end

Τι είναι η κρυπτογράφηση end-to-end

Η κρυπτογράφηση End-to-end (E2EE) μας επιτρέπει να αισθανόμαστε ασφαλείς -και όχι άδικα- διότι εξασφαλίζει ότι τα δεδομένα μας είναι κρυπτογραφημένα μέχρι να φτάσουν στον προοριζόμενο παραλήπτη. 
Έτσι λοιπόν, τα μηνύματα, τα emails, η μεταφορά αρχείων με end-to-end κρυπτογράφηση, ή οτιδήποτε άλλο, προστατεύει τα προσωπικά μας δεδομένα από μάτια τρίτων. 
Επομένως, όταν βλέπεις μια εφαρμογή συνομιλίας να χρησιμοποιεί end-to-end κρυπτογράφηση, μόνο εσύ και το άτομο με το οποίο συζητάς θα μπορείς να διαβάσεις τα περιεχόμενα των μηνυμάτων. Ούτε η ίδια η εταιρεία που έφτιαξε την εφαρμογή δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά. 

Άρα λοιπόν, αν ενδιαφέρεσαι για την ιδιωτικότητα και θέλεις να σιγουρέψεις τα δεδομένα σου, χρησιμοποίησε μια εφαρμογή επικοινωνίας όπως είναι το Signal ή κάνε μεταφορά αρχείων με το Wormhole, δυο εφαρμογές που χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση end-to-end. 


Συντάκτης του άρθρου: Κυριάκος Οικονομίδης

Αν θέλεις να υποστηρίξεις την προσπάθεια μας και να βλέπεις καθημερινά νέα άρθρα με δωρεάν υλικό, μπορείς να το κάνεις ακολουθώντας μας στο Facebook, Twitter και Instagram